top of page

Risasi: Irak form güvercini. Arapça bir kelime olan “risasi”, Arapça konuşulan ülkelerde iki anlamda kullanılmaktadır. Bunlerdan biri demir rengi anlamında “demiri”, diğeri ise “kurşun” ya da kurşun rengi (kurşuni renk) anlamındadır. Irak’ta bu güvercinler rengine gönderme yapılarak Risasi şekilde adlandırılmıştır. Ülkemizde de bu kelime aynen benimsenmiş ve dilimize girmiştir. Ülkemizde Risasi denildiğinde kendine özgü renk ve deseni olan belli bir tip güvercin anlaşılmaktadır.

Fiziki Özellikleri

Risasiler orta boy güvercinlerdir. Geniş göğüslü ve dik duruşludurlar. Başları yuvarlak ve düzgün biçimlidir. Alın gagadan itibaren biraz dik ve bombeli bir biçimde yükselir. Gözler ve göz irisleri yuvarlak biçimlidir. Gagaları başları ile orantılı ölçülerde normal uzunluktadır. Kanatları kuyruk üstünde taşıyan bu güvercinlerde, bacaklar orta uzunlukta ve paçalıdır. Paçaları geniş ve uzun olmaz. En çok tırnaklara kadar uzamalıdır. Kuyruk telekleri 12 tanedir. Künye ölçüsü 9 mm’dir.

Renk Yapılanması

Risasilerin kendilerine özgü bir renk yapılanmaları vardır. Kanat kapakları kaplama biçiminde siyaha yakın koyu kurşuni renktedir. Bu renkten kuşun işaret geninin yoğun pul olduğu anlaşılmaktadır. Kaplamasının düzgün olması ve açıklı koyulu bir görünümde olmaması gerekir. Kanat telekleri ise Mirolarda olduğu gibi açık kahverengi değil, kanat kapakları ile aynı renktir. Arada beyaz telek (saz) bulunmamalıdır. Kuşun karın bölgesi kanat kapakları ile aynı renk ya da bu rengin biraz açık tonu olabilir. Bu ton kuyrukta da devam etmeli ancak kuyruğun ucunda daha koyu tonlu bir kuyruk bandı bulunmalıdır. Kuyruk telekleri arasında akkuyruk olmamalıdır.

Kuşun belüstü denilen bölümü beyaz olmalıdır. Ancak “beli bağlı” şeklinde ifade edilen belüstleri beyaz olmayan kuşlarda bulunmaktadır. Beli bağlıların belüstü açık kurşuni tonda dalgalı ya da grimsi tonlarda açık renk olmalıdır. Paçalar dirsekten itibaren açık kurşuni ya da grimsi tonlarda açık renk olmalıdır. Siyah paça kusur olarak değerlendirilmelidir. Beyaz paça ise nadiren çıkmaktadır. Bazı yetiştiriciler beyaz paçalı olanları daha çok beğenmektedir. Risasilerin göz rengi açık ve parlak olmalıdır. Gaga ve tırnaklarda kemik rengi dediğimiz açık renk tercih edilmelidir. Ancak siyah tonlu olanlara da rastlanmaktadır.

Bu güvercinlerin en belirgin renk yapılanmaları göğüs ve boyun bölümleridir. Göğüs karında itibaren boyna kadar kesme bir biçiminde koyu mor tondadır. Patlıcan moru olarak tarif edebileceğimiz bu rengin parlak ve canlı olması, karın ve boyun birleşim yerlerindeki kesmelerin düzgün olması önemlidir. Kuşun boyun bölümü ise yanardöner biçiminde koyu yeşil ve morumsu bir şal ile örtülmüş gibi olmalıdır.  Şal rengi parlak ve canlı olmalıdır. Boyun şalı bütün boynu çevrelemeli, başa kadar uzamalı ve baş da kesme yapmalıdır. Kesmenin düzgünlüğü önemlidir. Kuşun başı ise kendi renginde (koyu kurşuni tonda) olmalıdır.

risasi.jpg

Rostov (İng. Rostower): Form ırklarındandır. Süs türüne girer. Bu ırk genelde yurtdışında Rostov Taklacısı olarak bilinir. Rusyanın Rostov şehrinde geliştirilmiştir. Rusça’da "Rostovski Katchuni Statnije" olarak geçer. Almanlar "Rostower Positure Tummler" diye bilir. Rus Katchuni ırkının bir varyasyonudur.

 

Özellikleri: Küçük yapılıdır. Yatay durşludur. En belirgin özelliği boynunun titremesidir. Güvercin heyecanlandığında bu titreme daha şiddetlenir. Sarı ve kırmızı göz rengi tercih edilmez. Boyun kalın ve kısadır. Kafa ve boyun arkaya yatık olarak durur. Paçaları dolgun ve uzundur, şalvar bulunur. Paça tüylerinin pergelli arkaya doğru ilerlemesi tercih edilir. Kuyruk sepetkuyruk tabir edilen cinstendir. Kuyruk telekleri dantelli olabilir. Kuyruk tam bir taç biçimde olmaz, Voskilere göre biraz daha dardır. Kuyruk telek sayısı 16-24 arasında değişir. Yarışma standartı 18’dir. Kuyruğun gövdeye göre 45 derecelik bir açıda olması önemlidir. Sırtı kısadır. Tepeli ya da tepesiz olabilir. Perçemi bulunmaz. Gagası kısadır. Göğüs öne çıkıktır. Kanatları kuyruk altındadır. Kanatlar birbirine paralel olmalıdır. Üstüste binen çapraz kanat görüntüsü tercih edilmez. Kanat sesi olabilir.  Beyaz, arap, sarı, kırmızı, gümüş, gri gibi renkleri olabilmektedir.

 

Hareketlidir, hızlı hareket eder. Yuvasına karşı çok korumacıdır. Küçük cüsseli olmasına rağmen kavgaya girmekten çekinmez.

 

Kuyruk yelpaze olduğu için çiftleşmede sorun yaşayabilirler. Rahat çiftleşmeleri için ya kuyrukları kesilir ya da yan telekleri koparılıp ortada birkaç telek bırakılır.

rostov 3.jpg
Rostov 1.jpg
Rostov 2.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page