top of page

Habeş: Melez.

Halebi: Suriye’nin Halep şehrinden köken aldığı tahmin edilen bir ırktır. Dünyada ‘Syrian Halabi’, ‘Halabi Tümmler’, ‘Halebi Teummler’ gibi adlarla bilinen bu ırka ülkemizde ‘Halebi’ denilir. 1954 ylında Şam’dan Amerika’ya götürülen ırklardan biridir. Ülkemizde güneydoğu bölgesinde ve filo ırkı beslenen illerde yetiştirilir. Uçarken bazen düz takla atsa da filo uçumuna uyumludur.

Fiziki Yapısı: Orta büyüklüktedir. Yuvarlak kafa biçimi vardır. Boyun biraz kısa gibidir. Gaga orta boyda ve orta kalınlıktadır. Gaga rengi açık renktir (kemik rengi). Göz inci göz denilen şekilde açık ve parlaktır. En dikkat çekici özelliği üst tepesidir. Ense bitim noktasında belirgin ve düzgün bir üst tepesi vardır. Ayakları biraz kısa gibidir, paça bulunmaz. Koyu kırmızı renk olur. Tırnaklar gaga ile aynı renkte olmalıdır.

Halebide bütün vücut tek renktir, sadece kuyruk beyaz olur. Başka bir yerde beyaz tüy ya da telek olması kusur olarak görülür. Halebiler, Gümüşkuyruk ırkının kırmızı ve sarı renkli olanları ile karıştırılır. Başka genetik farklılıkların yanı sıra Halebide kuyruk 12 telek olur ve kuyruk üstü yağbezesi vardır.

Renk Çeşitleri: Sarı ve kırmızı renkleri bulunur. Ecnebi kaynaklarda siyah ve mavi renklerin olduğu da belirtilir.

Halebi - Sarı.jpg
28 Halebi.jpg
Halebi - Kırmızı.jpg

Halhal: Güvercilerin ayağına takılan halka, boncuk.

 

Halka: Güvercinin boyun tarafındaki kızıl halka.

 

Halkalı: Boyun tarafında kızıl bir halka olan güvercin.

 

Halta: Güvercinlerde gaga altının beyaz olması.

 

Harın: Yağlanmış veya uçurulmayarak hantal bırakılmış kuş.

Harmanlama: Kuşun inerken hedefi üzerinde perdahla birlikte dairesel hareketlerle dolanarak yavaş-yavaş göstere-göstere inmesi.

 

Haşhaş: Çok öten güvercin.

 

Havacı: Elden çıktıktan sonra havaya doğru 6-8 takla atan, sonra oyunu bırakarak 5-6 tur yapan, tekrar oyuna girip 6-8 takla attıktan sonra tekrar tur atarak yükselen güvercin. Güvercin tur atıp takla atarak yükselir. Oyun, uçmaya başladıktan sonra inişe kadar sürer. Bir havacı güvercin havada ortalama 3-4 saat kadar kalabilir. Havada sekiz saat kadar kalan havacılar da olur.

 

Hava Oyunu: Kuşun evine oynamadan, havada, sağda-solda oyun yapması.

 

Hava Verme: (havalama, üfleme) Tamamen yanlış bilgidir. Aslında bu anaçların yavruya kursak sütü vermesidir. Dişi ve erkek anaç güvercinlerin, yumurtadan yeni çıkmış yavrunun boğazına, yavrunun kursağını ve sindirim organlarını açmak için bir iki gün hava vermesi diye söylenir. Hava verme döneminden sonra hamurlama başlar denir, bu da yanlıştır.

 

Hıre: Güvercinlerde aynı yuva kardeşlerinin birinin daha ufak oluşu.

Hizmet Etmek: Güvercin besleyen ve yetiştiren bir kuşçunun kümesini ve güvercinlerini seyire açmasıdır. Bilgisini, güvercinini ve yiyeceğini paylaşan, sohbet ve ikramda bulunan kişilerdir.

 

Hu Çekmek: Güvercinlerin seher vakti çıkardığı vuklama sesi.

Hollanda: Çek Cumhuriyeti’ne bağlı Moravia kökenli olan bu ırkın, Almanya’da 1870 yılından beri yetiştirildiği kayıtlıdır. Aynı şekilde diğer Avrupa şehirlerinde ve Avusturya’da yetiştirilmektedir. Dünyada genel olarak “Strasser” ve “Strassertaube” gibi adlarla bilinmektedir. Ülkemizde yetiştirilen tiplerin, renk yapılanması olarak “Moravia Strasser” tipine benzer. Ancak form olarak bizimkiler farklıdır. İthal ırk olarak getirilmiş, özellikle güneydoğu bölgesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Ne zaman ve hangi kanalla geldiğine dair bir bilgi elde yoktur. Suriye’den gelmiş olması ihtimal dahilindedir. Bu ülkedeki adlandırma bizde de benimsenmiştir. Bu ırkın günümüzde Avrupa’daki çeşitleri tavuk güvercini (king) formuna benzer kuşlardır. Bizdeki örnekler ise ırkın eski formuna (1960) daha yakındır. Bu güvercin filo ırkı beslenen illerde uçurularak karışıma dahil edilir. Günümüzde de filo uçuşları içinde varlığını sürdürmektedir.

Fiziki Yapısı: Orta büyüklüktedir. Kanat üzeri, kanat telekleri ve kuyruk telekleri kuşun kendi rengindedir. Aynı renk başın tamamını ve boynun da bir kısmını içine alır. Böylece kuşun kafası kesme biçimde renkl iolur. Diğer taraflar beyazdır. Bu renk yapılanmasının düzgünlüğü önemlidir. Ayakta paça bulunmaz. Ayak biraz kısa ve kırmızı renklidir. Gözler ise açık ve parlak renkli olur.

Renk Çeşitleri: Bu ırkın siyah, mavi, sarı ve kırmızı renkleri bulunur. Yaygın olarak görülen mavi rengin haricindeki diğer enklerde kanatta şerit bulunmaz. Kanatlar kaplama olarak renklidir. Sadece mavilerde şerit vardır. Mavi ve siyah renklerde gaga ve tırnaklar siyahtır, sarı ve kırmızı olanlarda ise kemik rengidir.

Hollanda - Sarı.jpg
Hollanda - Kırmızı.jpg
Hollanda.jpg

Hünkari (İngilizce’de Oriental Frill, Almanca’da Oriental Mövchen in German): Hünkari ırkı süs amacıyla yetiştirilen form tipi bir ırktır. Yerel olarak Fındık, Paralı, Paralı Fındık olarak da adlandırılır. Bu ırkın genellikle Blondinette ve Satinette isimli iki renk varyetesi bulunmaktadır. Ayrıca Turbiteen ve Silverette varyetelerine de rastlanır. Hünkari güvercini yurtdışında da yetiştirilmektedir ve daha fazla olduğu iddia edilmektedir. Bu güvercin ırkının ilk defa Osmanlı saraylarında yetiştirilmeye başlandığı bilinmektedir.

29 Hünkari.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page