U
Uçkun: Kümese demirbaş olmuş sürekli uçurulan kuş.
Uçurma Sandığı: Kuşların salmak için taşındığı parmaklıklı kafes.
Uçurtma Kafesi: Yuvaların önüne çevresine yapılan telli büyük alan.
Ü
Üdü: Güvercinde gümüş rengi.
Üçgen: Bango ırkı.
Üğürt: Filo, uçucular grubu.
Üstü Telli: Kuyruğunun üzerinde çoğunlukla tek, bazen de iki üç tane siyah tel olan akkuyruk.
Üşüntü: Kümes tabanına serilen kalın talaş.
Üveyik: (Streptopelia Turtur) Kolyeli Kumrudan biraz küçük olan bu kuşun boyu 28 cm’dir. Üveyik bir yaz göçmenidir. Yurdumuza ilkbaharda gelir. Ülkemizde kuluçkaya yatar ve yavrular. Daha sonra kışı geçirmek üzere Orta Afrika ve Güney Asya’ya gider. Yurdumuzun hemen her bölgesinde görülür. Ürkek bir kuştur.
Kuş genel olarak kızılımsı pas rengindedir. Sırt ve kanat örtü tüyleri koyu kahverengidir. Karın ve kuyruk altı tüyleri beyazdır. Kuyruk tüyleri koyu gridir. Kuyruk tüylerin orta tüyler dışında kalanlarının uçları beyazdır. Gaga koyu gri, bacaklar kirli kırmızıdır. Göz portakal rengindedir. Sert ve hızlı uçar.
Ergen kuşlarda boyunun yanlarında enine üç tane dalgalı siyah şerit bulunur. Bu siyah şeritlerin etrafı beyazdır. Genç kuşlarda bu şeritler bulunmaz ve renk olarak daha kahverengine yakındırlar. Özellikle ötüş sesi ile tanınan bir kuştur.
Ağaçlık geniş tarım alanlarında, orman kenarlarında, bağ ve bahçelerde yaşar. Yuvasını ağaç dalları arasına veya sık çalılıklara yapar. Sıcak bölgelerde yılda iki kez kuluçkaya yatar. Dişi kuş çalı çırpıdan oluşan özensiz yapılmış yuvaya iki yumurta bırakır. Kuluçka süresi 15 gündür. Yavrular üç haftalık olduklarında yem yiyebilecek ve uçabilecek hale gelirler. Sezonluk olarak eş seçen bir kuştur.

V
Van Yüksek Uçucusu (İngilizce’de Van Highflier): Yüksek uçucu güvercin ırkıdır ama takla atma özelliği de sergiler. Genellikle Van ve çevresinde yetiştirilir.

Veba: Güvercin vebası. Vebaya yakalanan güvercin ishal olur, zayıflar ve 10-15 gün içinde ölür.
V'li: Beyaz renkli olup kanatlarının üzeri siyah olan güvercin. V'nin ağzı boyun, tabanı kuyruk yönündedir (bk. kaloli, nuskalı).
Vizzik: Yumurtadan yeni çıkmış güvercin yavrusu. Yumurtadan yeni çıktığında el gibi olup kılçıklanmaya başlayan güvercin yavrusu. Yavru yem yemeye indiği zaman da vizzik denir. Yavruya vizzik sesini çıkardığı sürece vizzik denir. Vizziklik 40 gün kadar sürer. Vizziklikten sonra muklufluk başlar. Cizzik.
Volski (Rus. Volzhsky): Form ırklarındandır. Süs türüne girer. Ülkemize nasıl ve ne zaman giriş yaptığı bilinmemektedir. Tüm ülkeye yayılmıştır. Çeşitli cinsleri bulunur.
Özellikleri: Küçük yapılıdır. Yatay durşludur. En belirgin özelliği boynunun titremesidir. Güvercin heyecanlandığında bu titreme daha şiddetlenir. Boyun Rostova göre uzun ve incedir. Kafa ve boyun arkaya yatık olarak durur. Paçaları dolgun ve uzundur, şalvar bulunur. Paça tüylerinin pergelli arkaya doğru ilerlemesi tercih edilir. Kuyruk sepetkuyruk tabir edilen cinstendir. Kuyruk telekleri dantelli olabilir. Kuyruk tam bir taç biçimdedir. Kuyruğun gövdeye göre 45 derecelik bir açıda olması önemlidir. Kuyruk telek sayısı 32’ye kadar çıkar. Sırtı kısadır. Tepeli ya da tepesiz olabilir. Perçemi bulunmaz. Gagası orta uzundur. Göğüs öne çıkıktır ama Rostov kadar değildir. Kanatları kuyruk altındadır. Kanatlar birbirine paralel olmalıdır. Üstüste binen çapraz kanat görüntüsü tercih edilmez. Kuyruk sedefli olabilir. Kanat sesi olabilir. Beyaz, arap, sarı, kırmızı, alaca, gök gibi renkleri olabilmektedir.
Hareketlidir, hızlı hareket eder. Yuvasına karşı çok korumacıdır. Küçük cüsseli olmasına rağmen kavgaya girmekten çekinmez.
Kuyruk yelpaze olduğu için çiftleşmede sorun yaşayabilirler. Rahat çiftleşmeleri için ya kuyrukları kesilir ya da yan telekleri koparılıp ortada birkaç telek bırakılır.

