Burmalı: Köken olarak Myanmar orijinli bir güvercin ırkıdır. Hindistan ve Çin arasında bir ülke olan Myanmar, eskiden bir dönem “Birmanya”, sonra da “Burma” adıyla anılmıştır. Burma’dan getirilen bu güvercinler “Burmalı” olarak adlandırılmıştır. Suriye ve Ürdün’de de yetiştirildiklerini bildiğimiz bu güvercinler, ülkemizde “Burmalı”, Suriye’de “Bagdünsi” (maydanoz yapraklı anlamında), Almanya’da “Burmali mövchen” ve “Bagdunsi mövchen” adlarıyla tanınmaktadır. Bu güvercin ırkı, dünyada Suriye Turbiteen ırkları içinde sınıflandırılmaktadır. Suriye’de “Barbarisi” (yaşmaklı) ırkı ile karıştırılmamaları için “İstanbuli” adıyla adlandırılmışlardır. Bu güvercinler, ağırlıklı olarak Güneydoğu illerimizde yetiştirilmektedir. Amerika’ya gönderilmeleri, İstanbul üzerinden 1957 yılında olmuştur. Eskiden güneydoğu bölgemizde filo uçumlarına dahil edildiği bilinen bu güvercinlerin sayısı günümüzde hızla azalmıştır. Biraz da bu nedenle son yıllarda form güvercini olarak yetiştirilme eğilimindedir.
Bu güvercinler, filo ırklarını aksine minyon yapılıdır. Kısa gagalıdırlar ve küçük sayılabilecek bir kafaları vardır. Gözler parlak turuncu renklidir. Burmalılar arka tepeli olarak bilinirler ancak ırkın orijinal formunda arka tepe yoktur. Bu nedenle arka tepeli örneklerinin sonradan geliştirildiği düşünülmektedir. Günümüzde nadiren tepesiz örneklerine de rastlanmaktadır. Kafanın üzerinde yer alan tepe (taç) kulaktan kulağa uzanır. Göğsünde gül bulunur. Ayaklar paçasız ve kısadır. Burmalıların belli bir renk yapılanması vardır. Kuşun kafası arka tepeye kadar miğferli olarak tabir edilen biçimde kuşun kendi rengindedir. Taç beyaz olmalıdır. “Miğfer” dediğimiz kafadaki renkli kısım ise düzgün olmalı ve üzerinde beyazlık bulunmamalıdır. Kafadaki renk kanat üzerinde ve kuyrukta da devam eder. Kuşun diğer yerleri beyaz olmalıdır. Kanat telekleri beyazdır. Burmalılarda orijinal renk formu gösteren kuşlara rastlamak kolay değildir. Bu özellikte olanların değeri oldukça yüksektir.
Renk Çeşitleri: Dört rengi vardır. Bunlar mavi, siyah, kırmızı ve sarıdır. Ağırlıklı olarak mavi rengine rastlanmaktadır. Diğer renkleri daha nadirdir. Mavi rengi, çubuklu ve pullu olmak üzere iki çeşittir.



