Buhara (İng. Bokhara Trumpeter)
Kökeni Orta Asya Türklerine dayanan oldukça eski ırklardan biridir. Demkeş ırkı olan güvercinler, ötücü ırklardandır. Dünyada trumpeter olarak bilinirler. Ülkemizde buhara olarak adlandırılır. Buhara trumpeter türü güvercinler büyük olasılıkla 1800'lü yıllarda Rusya'dan Avrupa ülkelerine yayılmış ve tanınmaya başlanmıştır. Ülkemizde buhara denilen ırk, dünyadaki Bokhara Trumpeter ırkıyla yakın akrabadır. Küçük farklarla birbirlerinden ayrılırlar.
Buharalar form güvercinidir. Genel olarak fiziksel güzellikleriyle ötüşleri için yetiştirilirler. Uçuş ve oyun için uygun değillerdir. Uçuşları fazla uzun sürmez, hemen bir yere konmayı isterler. Dem çekerler, uzun ötüşleri olur.
Buhara güvercinlerde ön tepe denilen kakül tam yuvarlak şekildedir. Bu kakül göz ve gaga kısmını örter. Kuşun gözlerini ve gagasını görmek zor olur. Çift tepeli olurlar. Paçasız buhara güvercini olmaz. Kanatlarını kuyruk üstünde taşır, kalın ve kısa boyunları olur. Normalden iri yapıda olurlar ve ağırlıkları fazla olur. Göğsü bombeli, geniş ve şekli yuvarlak olur. Ayakları diğer türlere göre daha kısadır.
Buhara güvercinde renk çeşitleri fazladır. Siyah, kırmızı, beyaz, kızıl kahverengi, sarı ve mavi dışında renklerin siyah ve beyaz üzerine dağılımı da mümkün olabilir. Bu şekilde alacalı türleri fazladır.


