Şıhşelli (Çakşırlı): (İng. Shaksharli Tumbler, Sherazie; Alm. Schirastümmler; Arp. Sheik Shalli) Ortadoğu ve tahminen İran kökenli olan bu ırk, ülkemizde “Şıhşelli”, “Çakşırlı”, “Çarçurlu”, “Panda” ve “Şirazi” gibi adlarla bilinir. Şirazi adlandırmasının İran’ın güneybatısında bulunan Şiraz kentinden kaynaklandığı düşünülür ve bu ırkın buradan köken aldığı kabul edilir. Dünyada “Shaksharli”, “Shaksharli Tumbler” “Sherazie” ve Almanya ‘da da “Schirastümmler” adı ile tanınır. Ortadoğu ülkelerinde ve Türkiye’de uzun yıllardır yetiştirilen ve bilinen bir ırk olan Şıhşellilere, Lübnan’da “Sheik Shalli” adı verilir. Sakin yaradılışlı ve uyumlu bir ırktır.
Şıhşelli ırkı dünyada ve ülkemizde bir form ırkı olarak bilinir. Bu güvercin uçurulduğunda genel olarak fazla uzun ve yüksek uçma eğiliminde olmaz. Uçarken ve iniş sırasında bazen düz takla attıkları olur. Filo güvercini yetiştirilen illerde Şıhşellileri filo ile birlikte uçuran yetiştiricilerimiz bulunur. Filo ile birlikte uyumlu uçtuğunu belirtenler olmakla birlikte ırkın standart özelliklerini taşıyan güvercinleri kesinlikle uçurmadıklarını belirten yetiştiriciler de vardır. Bazı yetiştiriciler ise filonun inişi sırasında filoyu toparlamak için ya da filonun dikkatini yuva üzerine toplamak için Şıhşelli uçurduğunu belirtmektedir.
Fiziki Özellikleri: Dışarıya hafif bombe yapacak şekilde çıkık bir alın kemiği vardır. Kafası düzgün ve yuvarlaktır. Gözler büyük değildir. Göz çevresi halkası belirgin olmaz. Göz rengi koyu tonludur. Orijinalinde ön tepe bulunmaz. Ancak ülkemizde bulunan çeşitlerinde ön tepe aranılan bir özellik haline gelmiştir. Gaga orta büyüklükte ve hafif ince bir yapıdadır. Açık renk (kemik rengi) gaga istenilen bir özelliktir. Vücudu orta büyüklüktedir. Dik duruş şekli ve geniş göğüs yapısı dikkat edilen özelliklerdir. Bacaklar normal uzunlukta ve paçalıdır. Paçalar parmakları örtecek uzunlukta olmalıdır. Fazla uzun paça tercih edilmez. Paçaların ucunda “parmak saçağı” adı verilen bir bölümün beyaz olması tercih nedenidir. Parmak saçağı beyaz olmayan güvercinler bir miktar değer kaybına uğrar.
Renk Yapılanması: Şıhşellide renklerin vücuda dağılımı çok önemlidir. Renk dağılımı düzgün olmayan kuşlar tercih edilmez. Bu ırkta bütün vücut kuşun kendi renginde olur. Sadece kafa, boyun, parmak saçağı ve “kuyruk mührü” olarak adlandırılan bölümler beyazdır. Kafadaki beyazlık, boyunu da kapsayacak şekilde aşağıya doğru iner ve göğsün orta yerinde düzgün bir şekilde üçgen yapıp biter. Kuş adeta başına ve omuzlarına beyaz bir şal örtülmüş gibi durur. Ancak bu beyazlık üzerinde kuşun kendi renginden iki farklı leke bulunmalıdır. İlki “şapka” ya da “payam” adı verilen ve kuşun kafasının tam üzerinde bulunan küçük lekedir. İkincisi ise “yanak yaması” adı verilen ve kuşun her iki yanağında simetrik olarak bulunması gereken lekelerdir.
Yanak yaması kırmızı ve sarı renkler için geçerlidir. Siyah ve mavi renklerde yanak yaması olmaz. Lekelerin düzgünlüğü çok önemlidir. Şapka sadece kafa üzerinde kalmalı, etrafa taşmamalı ve özellikle alına doğru yayılmamalıdır. Yanak yamaları ise gözlerin hemen altından başlayıp her iki yanakta düzgün ve simetrik olarak bulunmalı, fazla uzamadan kesilmelidir. Şapka ve yanak yamaları kesinlikle birbiri ile birleşmemelidir. Bunların yanı sıra Şıhşelli ırkında kuyruk üstünün olduğu bölgenin beyaz olmasına dikkat edilmektedir. Burada yuvarlak biçimli “kuyruk mührü” adı verilen beyazlık istenilen bir özelliktir. Kuyruk telek sayısı 12 olmalıdır.
Renk Çeşitleri: Şıhşelli ırkı 4 farklı renkte karşımıza gelmektedir. Bu renkler, siyah, mavi, kırmızı ve sarıdır. Sadece mavi renkte kanatlar üzerinde şeritler vardır. Diğer renklerde şerit yoktur. Mavilerdeki şeritlerin koyu olması istenilen bir özelliktir. Ancak kuşun mavisinin açık tonda olması tercihtir. Mavi ve siyah renklerinde yanak yaması bulunmaz. Sarı ve kırmızı renkler daha nadirdir. Bunlarda yanak yaması vardır.

