top of page

Şarabi: Irak form güvercini. Şarabi, Portakal ile rengi dışında aynı özellikleri taşır. Arapça konuşulan ülkelerde kırmızı renge “ahmar” denilmektedir.

Fiziki Özellikleri

Şarabiler orta boy güvercinlerdir. Geniş göğüslüdürler. Başları yuvarlak ve düzgün biçimlidir. Alın gagadan itibaren biraz dik ve bombeli bir biçimde yükselir. Gözler ve göz irisleri yuvarlak biçimlidir. Gagaları başları ile orantılı ölçülerde normal uzunluktadır. Kanatları kuyruk üstünde taşıyan bu güvercinlerde, bacaklar orta uzunlukta ve paçalıdır. Paçaları geniş ve uzun olmaz. En çok tırnaklara kadar uzamalıdır. Kuyruk telekleri 12 tanedir. Künye ölçüsü 9 mm’dir.

Renk Yapılanması

Kendilerine özgü bir renk yapılanmaları vardır. Baş, boyun ve kanat kapakları kaplama biçiminde kırmızı renktedir. Renkli bölümlerin düzgün olması ve açıklı koyulu bir görünümde olmaması gerekir. Kanat telekleri, kuyruk telekleri ve paçalar beyazdır. Bu beyazlık biraz kırık bir tondadır. Beyaz güvercinlerin beyazı gibi değildir. En önemlisi bu güvercinlerin kanat telekleri Nakışlı (filo uçucusu) ırkında olduğu gibi nakışlıdır. Nakıştan kastedilen teleğin yarısının kuşun kendi renginde, diğer yarısının ise beyaz olmasıdır. Kuşun kanat telekleri açıldığında bu durum daha net olarak görülebilir. Nakışlı teleklerin düzgün yapılanması ve rengin kanat teleklerine düzgün dağılımı kuşun değerini artırır. Kuyruk teleklerinde ise nakış ve kuyruk bandı bulunmaz. Kuyruk telekleri arasında renkli telek olması önemli bir hatadır. Aynı şekilde paçalarda da renkli tüy bulunmamalıdır. Kuşun belüstü denilen bölümü beyaz olmalıdır. Gözler açık renk ve parlak olmalıdır. Gaga ve tırnaklarda kemik rengi dediğimiz açık renk tercih edilmelidir. Siyah leke ve gaga ucunda siyahlık (zikir) hata olarak değerlendirilir.

şarabi.jpg
şarabi - nakış.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page