Şami (Şamlı): Filo ırkı. Suriye kökenli gerdanlı ırklar içinde sınıflandırılan ve dünyada “küpeli gerdanlı” (Earring Dewlap) olarak adlandırılan bir ırktır. Şam’dan gelme anlamında “Şami” ve “Şamlı” olarak bilinir. Ülkemizde filo uçuşu yaptırılan illerimizde yaygın olarak yetiştirilir. Filo uçucusu olarak aranılan ve değer verilen bir güvercindir.
Fiziki Yapısı: İri gövdesi, uzun boynu, yay gibi bacakları ve dik duruşuyla ilk bakışta dikkati üzerinde toplar. Boyun ve başta “küpeli”, “sakar akıtmalı” ve “sakallı” olması dikkat çekicidir. Kuşun, kulaklarının üzerinden aşağıya doğru uzanan beyaz yamalara “küpe” adı verilmektedir. “Gag” adı da verilen sakar akıtması ise, kuşun alın bölgesindeki beyaz yamanın adıdır. Sakal, kuşun gagası altından başlayan küçük beyaz yamadır. Küpe, gag ve sakalın boyutu, şekli ve yerinin belli standartları taşımasına dikkat edilir. Şamilerin kanat telekleri beyaz, kuyruk telekleri ise kuşun kendi renginde olmalıdır. Kanatlardaki beyaz telek sayısının karşılıklı olarak 9-9,10-9 ve 10-10 olmasına dikkat edilir. Şamilerde başın biçiminin gerdanlı ırk standartlarını taşıması şarttır.
Renk Çeşitleri: Ülkemizde yaygın olarak bulunan çeşitleri, mavi (Göv Şami) ve mavi pullu (Zırhlı Şami) rengidir. Sarı ve kırmızı renkleri de bulunmakla birlikte sık rastlanmaz. Şami ırkında siyah renk bulunmaz. Siyah Şami, eski dönemlerde değişikliğe uğratılarak yeni bir ırksal kimlik kazanmıştır. Müsevved denilen ırk bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Göv Şami: Mavi renklidir. Göv ya da Göğ Şami olarak da bilinir. Renginin koyu tonlu olmaması, biraz açık olması tercih edilir. Şeritlerinin ince olması aranılan bir özelliktir.
Zırhlı Şami: Mavi rengin varyetesi olup, işaret geni pul olan tipidir. Renk dağılımının düzgün olmasına dikkat edilir.
Kırmızı Şami: Kırmızı renklidir. Kırmızı Zırhlı adıyla bilinen ve işaret geni pul olan bir alt varyetesi de vardır.
Sarı Şami: Sarı renklidir. Sarı Zırhlı adıyla bilinen ve işaret geni pul olan bir alt varyetesi de vardır.
Not: Şami ve Zırhlı Şami adlandırması Adana ırkının renk tipleri için de kullanılır. Filo uçucusu Şami ile Adana ırkındaki Şami arasında adlandırma dışında ırksal bir yakınlık yoktur. Bunlar farklı ırksal özellikleri olan güvercinlerdir. Karıştırılmamalıdır.

