top of page

Mülakat: (İng. Mulakat Roller) Makaracı ırkıdır. Mülakat, Arapçada birleşme, uzlaşma anlamına gelen bir kelimedir. Mülakatın şeritli olanına Afyon ilinde “Aprak” adı verilir. 17. Yüzyıl gezginlerinden Evliya Çelebi, Osmanlı güvercin ırklarını sayarken “Münakkat” (Münakkit) isimli bir ırktan bahseder.  Eski Türkçe’de “noktalı” anlamına gelen bu adlandırmanın mülakat ırkı için kullanılmış olması muhtemeldir. Bu adlandırmanın zamanla “mülakat” şeklinde söylendiği varsayılmaktadır. Buradan Mülakat ırkının Osmanlı döneminden bu yana yetiştirilen eski güvercin ırklarımızdan biri olduğu anlaşılmaktadır. Büyük ihtimalle eski makaracı bir ırk, zaman içinde ayrışarak Bursa, Çakal ve Mülakat gibi farklı ırksal kimliklerin ortaya çıkmasına kaynaklık etmiştir. Mülakat ırkı bugün sayıca epeyce azalmış durumdadır. Daha önceleri yaygın olarak yetiştirildikleri Bursa ili ve çevresi ile İstanbul’da artık daha az rastlanmaktadır.

 

Fiziki Özellikleri: Bursa oynarları ile kıyaslandığında daha minyon yapılıdır. Önden arkaya doğru genişleyen kafa biçimleri bombeli bir görünüm sunar. Kafa rengi düz renk olabilir ancak çoğu zaman kafa üzerinde beyaz tüyler bulunur. Çoğu mülakatta uzun ucu alından başlayarak çizilmiş “T” harfine benzer bir renk yapılanmasına rastlanır. Bu tür olanlara “kaşlı kafa” denilmektedir. Gaga hafif uzun ince ve kibar görünümlüdür. Gaganın açık kemik rengi (sedef rengi) olması önemsenir. Gaga zikirinin olmaması ya da sadece alt gagada bulunması normal kabul edilir. Gözler baş ile orantılı biçimde normal büyüklüktedir. Göz çevresi halkası beyaz renkli ve dar yapılıdır. Göz renkleri açık pembe (gülkurusu) tonlu ve parlak görünümlüdür. Kırmızıya yaklaşan şekilde koyu ve beyaza yaklaşan şekilde açık renk gözler tercih edilmez. Bazen gözler birbirinden farklı renk tonlarında olabilir. Bazen de “akık göz” tabir edilen şekilde göz irisinin tam yuvarlak olmayıp akıtma yaptığı şekilde olabilir.

 

Boyunları uzun değildir. Göğüsleri geniş ve güçlüdür. Bacakları kısa yapılıdır. Bacak üzerindeki tüyleri genellikle beyaz olur. Bu beyazlık bazen karın altına da yayılır. Ayaklarında paça bulunmaz. Tozluk tabir edilen dirsek altındaki kısa tüyler kabul edilebilir. Ayakları vücuda oranlandığında küçüktür. Bu nedenle yürüyüşünde bir paytaklık vardır. Künye ölçüsü 7 mm’dir. Kanatlarını kuyruk üzerinde taşıyan bu güvercinlerde kuyruk telek sayısı 12 adettir. Daha fazlası normal karşılanmaz. Nadiren 13 telekli olanlarına rastlanır. Kuyruk üzeri yağ bezesi vardır. Kanat uzunluğu kuyruktan her zaman kısadır. Kanatlarda 7-7 ya da benzer eşit formlar tercih edilir. Kanat telekleri beyazdır. Kuyruk telekleri de genellikle beyaz olmakla birlikte “karakuyruk” denilen çeşitleri de bulunmaktadır. Beli beyaz ya da renkli olan çeşitleri vardır. Beli beyaz olan akkuyruklar “belden akkuyruk” olarak adlandırılmaktadır. Tüylerinin ince ve ipek gibi olması mülakatlarda aranılan bir özelliktir. Kalın ve seyrek tüy yapılı kuşlar tercih edilmez. Mülakatlarda bazen kızıl tonlara da rastlanmaktadır. Tercih edilen durum değildir.

 

Renk Çeşitleri: Temel renk mavidir. Başka rengi yoktur. Ancak mavinin farklı tonları bulunmaktadır. Ton farklılıklarının yanı sıra renk yamaları ve çubuklu ya da çubuksuz olmasına göre değişik şekilde adlandırılır.

Dumanlı: Koyu mavi ton olanlar bu şekilde adlandırılır.

Açık Mavi: Dumanlıya göre daha açık renkte olanlar.

Zeytuni: Kızıl tonlamaları olanlara denilir.

Tekir: İşaret geni çubuk (şerit, sırma) değil pul olanlar. “Çinili” diyenler de vardır. Pul yoğun olduğunda kuş siyah gibi algılandığından “kara” olarak adlandırılır.

T’li: Kafası kaş kafa olanlar.

Yaşmaklı: Gaga altında sakal gibi beyaz tüyleri olanlara denilir.

Sürmeli: Kafasındaki beyazlıklar gözlerinden başlayıp kulaklarına doğru uzanıyorsa buna sürmeli adı verilir.

Mülakat - Açık Mavi.jpg
Mülakat - Tekir (Çinili).jpg
Mülakat - Kaşlı Kafa.jpg
49 Mülakat.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page