Nakışlı (Yazılı): (Alm. Libanontauben; Arp. Shikli, Shiki) Lübnan kökenli gerdanlı ırklar içinde sınıflandırılanbir güvercin ırkıdır. Lübnan’da bu gruba giren güvercinlere genel olarak “Shikli”, Suriye’de ise “Shiki” adı verilir. Ülkemizde “Nakışlı” adının yanı sıra, “Yazılı” ve “Payamlı” gibi yerel adlar da bulunur. Filo güvercinlerinin yetiştirilip uçurulduğu Urfa, Antep, Kilis, Maraş, Osmaniye, Antakya, Adana ve Mersin gibi illerimizde değer verilen bir ırktır.
Fiziki Yapısı: Kafa biçiminin gerdanlı ırk standardında olması aranılan bir durumdur. Gözler koyu portakal renklidir. Ayaklar paçasızdır. Renkte dikkat çeken özellik mavi ve siyah olanların kanatları şeritli, kırmızı ve sarı olanların şeritsizdir. Kanat ve kuyruk teleklerinde nakış bulunması yurtdışında standarttır. Bizde ise mavi ve siyah renkte bu durum pek önemsenmez.
Renk Çeşitleri: Siyah, mavi, kırmızı ve sarı olmak üzere dört ana rengi bulunur.
Kara Nakışlı: Lübnan’da “Shikli Aswad” olarak bilinir. Siyah renklidir. Kanatlar üzerindeki şeritler beyaz renktir. Şeritlerin belirgin olması önemlidir. Nakış yurtdışında ırkın standardıdır ama bizde bu renklerde aranmaz. Hatta bazı yetiştirici tercih bile etmez.
Göv Nakışlı: Lübnan’da bu güvercinlere “Shikli Azrag” denilir. Mavi renklidirler. Kanat üzerinde iki sıra beyaz şerit bulunur. Şeritlerin belirgin olması önemlidir. Nakış yurtdışında ırkın standardıdır ama bizde bu renklerde aranmaz. Hatta bazı yetiştirici tercih bile etmez.
Açık Göv Nakışlı: Mavi rengin bir alt varyetesidir. Vücudu açık mavi tondadır. Ülkemizde “Mişmişli” olarak adlandırılır, Lübnan’da “Mishmishi” denilir.
Kırmızı Nakışlı: Lübnan’da “Shikli Ahmar” adıyla bilinir. Kırmızı renklidir. Kanat üzerinde şerit bulunmaz. Bulunanları standart dışıdır. Kanat ve kuyruk teleklerinin uçları nakışlı, yazılı, ya da payamlı denilen biçimde işlemelidir. İşlemelerin düzgünlüğü değerini artırır.
Sarı Nakışlı: Lübnan’da “Shikli Asfar” adıyla bilinir. Sarı renklidir. Kanatları üzerinde şerit bulunmaz. Bulunanları standart dışıdır. Bu güvercinlerde kanat ve kuyruk teleklerinin uçları nakışlı, yazılı ya da payamlı olur. İşlemelerin düzgünlüğü değerini artırır.
Kınıfırlı Karışıklığı: Bazı yörelerde bu ırka “Kınıfırlı” denilmektedir. Bu durum Karanfilli ırkıyla isim olarak karışıklığa neden olmaktadır.



