Müsevved: (İng. Msawad Dewlap, Black Msawad Dewlap) Filo ırkı. Suriye kökenli gerdanlı güvercinler içinde sınıflandırılan, değerli bir güvercin ırkıdır. Suriye’de “Msawad” adı ile tanınır. Ülkemizde filo uçumu yapılan illerimizde yetiştirilir. Filo uçucusu olarak aranılan bir güvercindir.
Fiziki Özellikleri: İri gövdesi, uzun boynu, yay gibi bacakları ve dik duruşu ile ilk bakışta dikkatleri üzerine toplar. Müsevvedlerde baş biçimi gerdanlı ırk standartlarını tam anlamıyla yansıtmaktadır. Müsevvedlerde başın şekli ve boyutlu olması çok önemlidir. Gaga ve tırnaklar beyaz olmalıdır. Gaganın kalın ve başla orantılı olmasına dikkat edilir. Göz çevresi halkasının kırmızı ve belirgin olması aranılan bir özelliktir. Genel olarak kuşun ağırlığına önem verilir. Ağır olan kuşlar daha değerli kabul edilir. Müsevvedlerin, Şami ırkının siyah renkli çeşidi olduğu ve eskiden yapılan seleksiyonlar sonucu zaman içinde ayrı ırksal bir kimlik kazandığı düşünülür. Şamilerden ilk bakışta dikkati çeken ayrımı küpesiz olmasıdır.
Renk Çeşitleri: Müsevvedler tek renk siyah olarak bulunur. Ancak siyah renk çekinik karakterde yağlı ve parlak tonda bir siyah olmak durumundadır. Yetiştiriciler bu rengi “zümrüt siyah” olarak tanımlar. Kuşun bütün vücudu kendi renginde yani siyahtır. Sadece sakar akıtması (gag) ve kanat telekleri beyaz olur. Kuşun alnındaki sakar akıtması adı verilen küçük beyaz bir yama bulunur. Sakarın alına kadar devam etmesi ve dağılma yapmaması gerekir. Kanatlardaki beyaz telek sayısının karşılıklı olarak 9-9, 10-9 ve 10-10 olması aranılan bir özelliktir.
Müsevved ile Adana Farkı: Müsevved, Adana ırkının siyah olanına çok benzer. Dikkat edildiğinde Adana güvercininin siyahının daha donuk bir siyah olduğu ve Adana ırkının daha küçük bir yapıya sahip olduğu görülür.
Sarı ve Kırmızı ile Farkı: Özellikle Suriye’de görülen ve ülkemizde de bulunan sarı ve kırmızı renkli müsevved olarak adlandırılan güvercinler bulunmaktadır. Bu güvercinler renk yapılanması olarak müsevvede benzemekle birlikte, müsevvedlere özgü ırksal genetiğe sahip değillerdir. Bu anlamda müsevved olarak adlandırılmaları ve kabul görmeleri doğru değildir. Bu güvercinler farklı ırklarla yapılan kırmalar sonucu geliştirilmiş melez kuşlardır.

