Musul Taklacısı: Performans sınıfı güvercindir. Irak kökenli taklacı ırklar içinde sınıflandırılan Musul Taklacısı’nın Irak’ın Musul kentinden köken aldığı bilinmektedir. Türkiye-Irak sınırından 130 km içeride bulunan Musul’da Türk nüfus oldukça fazlaydı. Bu nedenle iki ülke arasında tarih boyunca karşılıklı kuş ticareti yapılagelmekteydi. Bu güvercinin Irak’ın Necef kentinden adını alan sıfır gagalı “Necefi” denilen eski bir Irak güvercininden geliştirilmiş olabileceği söylenmektedir. Bugün de sıfıra yakın gagalı Musul Taklacısına “Necefi” denmektedir. Bu güvercinler Suriye’de Musul’dan gelme anlamında “Moos-Sulli (Musuli)” adıyla adlandırılmıştır. Musuli ırkının ilk kez 1957 yılında Suriye’nin Şam kentinden Amerika’ya gönderildiği ve Amerika’da “Syrian Coop Tumbler” şeklinde adlandırıldığını, Wendell M. Levi’nin Encyclopedia Of Pigeon Breeds (Güvercin Irkları Ansiklopesdisi) adlı kitabından öğreniyoruz. Amerikalılar kuşlar kendilerine Şam üzerinden ulaştığından ırkı Suriye güvercini gibi nitelendirmişlder ve isimlendirmişlserdir. Bu adlandırma zaman içinde dünyada da benimsenmiş ve kullanılmıştır. Syrian Coop Tumbler, Suriye’nin “damüstü” tabir ettiğimiz biçimde oyun yapan taklacı güvercini anlamındadır.
Fiziki Özellikleri
Musul Taklacısını bizdeki taklacılardan ayıran en belirgin fiziki özellikler, gagasının daha kısa olması, baş biçiminin farklı olması ve göz renkleri şeklinde özetlenebilir. Bunun yanı sıra bizim taklacılarımıza göre biraz daha cüsseli ve gramajlıdır. Gagası orta boydan biraz daha kısa olarak tanımlanabilir. Her zaman için küt ve kalın bir yapısı vardır. Yetiştiriciler bu biçim gagayı “fınıs” gaga olarak adlandırılmaktadır. Bu güvercinlerin baş yapıları karakteristik bir özelliğe sahiptir. Alın, gagadan itibaren dik sayılabilecek şekilde yükselir. Baş yuvarlak biçimli ancak iri yapılıdır. Kuşun başı davul tokmağını andırır. Boyun kalın ve küt görünümlüdür. Gözler açık ve parlak olmalıdır. Özellikle beyazlarda gözler cam gibi görünür. Kanatları kuyruk üzerinde taşıyan bir ırktır. Vücutları genel olarak tıknaz bir görünümdedir. Bacaklar biraz kısa yapılıdır. Ayakları paçalıdır ancak paçalar uzun ve geniş değildir. Tırnakları kapatmayacak boyuttadır. Irkın orijinalinde baş üzerinde taka /arka tepe) ve perçem bulunmaz. Çeşitli renklerde karşımıza gelebilmektedir.
Renk Çeşitleri
Musul Taklacısının renk tiplerine ilişkin adlandırmalar, Arapça konuşulan ülkelerden Irak ve Suriye ile bu ülkelerin faklı şehirlerinde değişiklik göstermektedir. Bu durum karışıklığa neden olabilmektedir. Bu nedenle aşağıda sadece ülkemizdeki adlandırmalara yer verilmiştir.
Beyaz: Kuşun bütün vücudu beyazdır. Hiçbir yerinde renkli tüy bulunmamalıdır. Bu kuşlar “beyaz gözlü beyazlar” olarak bilinmektedir. Gözleri cam gibi açık ve parlaktır. Kuşa baktığınızda gözleri hemen dikkatinizi çeker.
Arap: “Zil Arap” tabir edilen şekilde bütün vücutları siyah tüylerle kaplıdır. Siyah renk parlak ve canlı olmalıdır.
Sabuni: Taklacı güvercinlerde “boz” dediğimiz renge benzer. “Yusufi” adı ile de bilinir. İşaret geni çubuktur. Renk açma geni taşır. Alt varyasyon olarak benekli tipleri bulunmaktadır, “taneli sabuni” olarak adlandırılır. Taneli sabunilerde kanat kapakları üzerindeki şeritler (sırmalar) belirgindir ve kanat kapakları üzeri benekli yapıdadır.
Miski: Abalı olarak da adlandırılmaktadır. Gök çakmaklı renginin renk açma geni taşıyan tiplerine Miski denilmektedir. Miskilerde işaret geni puldur. Kanat kapakları üzerindeki pullar kapağı tamamen örtmemekle birlikte belirgin şekilde kaplar.
Gümüş Kaplama: Miskilerde işaret geni yoğun pul olursa kanat üzerindeki benekler bütün kanat kapağını örtecek kadar yayılır. Bu tür miskilere “kaplama miski” ya da “gümüş kaplama” denilmektedir. Adlandırma gümüşi renkteki kanat kapaklarını esas alarak yapılmıştır.
Gök: Taklacı güvercinlerdeki gök rengindedir. Renk açma ve renk yayma geni taşımaz. Benekli de denilen tanelisi (işaret geni çubuk olan kirli tipi), çakmaklısı (işaret geni pul olanı), ve abalı tabir edilen kanat kapaklısı (işaret geni yoğun pul olanı), bulunmaktadır. Yaygın bir renk çeşidi değildir.
Musul Taklacısının farklı renk varyasyonları geliştirilmeye devam etmektedir. “Altınbaş gümüş kaplama” ve “morkafa gümüş kaplama” gibi renkler şimdiden görülmeye başlanmıştır.
Uçum Özellikleri
Musul Taklacısı Irak’ta ve ülkemizde eskiden beri performans güvercini olarak kabul görmüş ve yetiştirilmiştir. Ancak ülkemizde Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde sınırlı sayıda yetiştirici tarafından tercih edilmiş ve ülke geneline yayılmamıştır. Yaygınlık kazanmasının nedeni yerli taklacıların çok daha beğenilen bir performansa sahip olmasıdır. Bu nedenle son yıllarda form güvercini olarak değerlendirilme eğilimine girilmiştir. Farklı ırklarla kırılarak daha gösterişli hale getirilmeye çalışılmış ve sonuçta uçum özellikleri gerilemiştir. Bugün yetiştirilen Musul Taklacılarının çoğu “masa kuşu” tabir ettiğimiz biçimde kostümü ön plana çıkartılarak yetiştirilen kuşlar haline gelmiştir. Bu nedenle form ırkı olarak kategorize edilmiştir.
Musul Taklacısı uyumlu ve uysal yaradılışlı güvercinlerdir. Kanat sesleri bizdeki taklacılara göre çok daha fazladır. Geç oyun açmaları ile bilinirler. Çoğunlukla hava oyunu yapan kuşlardır. Sefere geldiklerinde yukarıdan alırlar ve yere fazla alçalmazlar. Fişekleme mesafeleri 5-10 metreyi geçmez, takla aralıkları kısadır. Fişekleme sırasında 4-5 takla ile giderler. Genellikle “yatırdı” olarak tabir edildiği şekilde 90 derece değil de açılı olarak fişekleme yaparlar. Konma sırasında “yapışma” olarak tabir edilen taklasız inişleri yaygındır. Bunlar ortalama gözlemlerdir.




