Miro: Irak form güvercini. Irak’ta “Hummi” (Hımmi) ve “Şemii” gibi adlarla bilinen bu güvercinlere ülkemizde “Miro” denilmektedir. Irak’taki adlandırma bu güvercinlerin göğüslerinin bal peteği renginde olmasına dayanarak koyulmuştur. Ülkemizdeki Miro adlandırmasının ise bu güvercinleri ülkemize ilk getiren kişinin adıyla bağlantılı olduğu söylenmektedir.
Fiziki Özellikleri
Mirolar orta boy güvercinlerdir. Irkın orijinal örneklerinin daha minyon yapıda olduğu belirtilmektedir. Geniş ve dik duruşludurlar. Başları yuvarlak ve düzgün biçimlidir. Alın gagadan itibaren biraz dik ve bombeli bir biçimde yükselir. Gözler ve göz irisleri yuvarlak biçimlidir. Gagaları başları ile orantılı ölçülerde normal uzunluktadır. Biraz uzun ve biraz kısa gagalı olanlarına da rastlanmaktadır. Kanatlarını kuyruk üstünde taşıyan bu güvercinlerde, bacaklar orta uzunlukta ve paçalıdır. Paçaları geniş ve uzun olmaz. En çok tırnaklara kadar uzamalıdır. Kuyruk telekleri 12 tanedir. Künye ölçüsü 9 mm’dir.
Renk Yapılanması
Miroların kendilerine özgü bir yapılanmaları vardır. Kanat kapakları kaplama biçiminde siyaha yakın koyu kurşuni renktedir. Bu renkten kuşun işaret geninin yoğun pul olduğu anlaşılmaktadır. Kaplamasının düzgün olması ve açıklı koyulu bir görünümde olmaması gerekir. Kanat telekleri ise açık kahverengi tonlardadır. Arada beyaz telek (saz) bulunmamalıdır. Kuşun karın bölgesi açık kurşuni tonda olmalıdır. Bu ton kuyrukta da devam etmeli ancak kuyruğun ucunda koyu tonlu bir kuyruk bandı bulunmalıdır. Kuyruk telekleri arasında akkuyruk olmamalıdır.
Kuşun belüstü denilen bölümü beyaz olmalıdır. Ancak “beli bağlı” şeklinde ifade edilen belüstleri beyaz olmayan kuşlarda bulunmaktadır. Beli bağlıların belüstü açık kurşuni tonda olur. Paçalar dirsekten itibaren açık kurşunu ya da grimsi tonlarda açık renk olmalıdır. Siyah paça kusur olarak değerlendirilmelidir. Beyaz paça ise nadiren çıkmaktadır. Bazı yetiştiriciler beyaz paçalı olanları daha çok beğenmektedir. Miroların göz rengi açık ve parlak olmalıdır. Gaga ve tırnaklar kemik rengi dediğimiz biçimde açık renk olmalıdır, siyah olmamalıdır. Yalnız gaganın uç kısmında “zikir” adı verilen küçük bir siyahlık olabilir.
Bu güvercinlerin en belirgin renk yapılanmaları göğüs ve boyun bölümleridir. Göğüs karında itibaren boyna kadar kesme bir biçiminde koyu sarı tondadır. Bal peteğini andıran bu rengin parlak ve canlı olması, karın ve boyun birleşim yerlerindeki kesmelerin düzgün olması önemlidir. Kuşun boyun bölümü ise yanardöner biçiminde koyu yeşil ve morumsu bir şal ile örtülmüş gibi olmalıdır. Şal rengi parlak ve canlı olmalıdır. Boyun şalı bütün boynu çevrelemeli, başa kadar uzamalı ve baş da kesme yapmalıdır. Kesmenin düzgünlüğü önemlidir. Kuşun başı ise kendi renginde (koyu kurşuni tonda) olmalıdır.
