top of page

İskenderun: Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğa bağlı şehirlerden biri olan Bağdat’tan köken almış bir ırktır. Dünyada İngilizce olarak ‘Scandaroon’, Almanca olarak ‘Nurnberger Bagdetten’ adı ile bilinir. Avrupalı yetiştiriciler tarafından 1600’lü yıllardan itibaren tanınır. Bu ırk 1735 yılında Suriye üzerinden İskenderun’a getirilmiş, buradan İngiltere’ye yollanmıştır. Bu nedenle İngilizler bu ırkı ‘Scandaroon’ olarak adlandırmıştır. Bu adı veren İngiliz John Moore’dur. Almanya’da 1895 yılında bu ırkla ilgili bir kulüp kurulduğu bildirilmiştir. 1925 tarihli Osmanlıca bir belgede ise, ülkemizde yetiştirilen ırklar sayılırken ‘İskenderi’ adı ile bahsedildiği görülmektedir. İskenderun ırkı hızlı uçar ve çok uzun olmamak kaydı ile mesafe uçucusu olarak bilinir. Eski dönemlerde filo uçucuları içinde uçurulduğu söylenmektedir. Bugün ülkemizde bu ırkın yaygın olduğu söylenemez. Yakın geçmişte bu ırka İskenderun’da ‘fellah’ denilen Arap kökenli yetiştiricilerin ilgi gösterdiği söylenir. İskenderun’da yerel yönetimlerin son yıllarda ırkı tanıtmak ve devamını sağlamak için girişimleri olduğu biliniyor.

Fiziki Özellikleri: Normal güvercinlere göre oldukça büyük boyda ve ağırlıktadır. İlk bakışta iri vücudu öne çıkar. Aşağıya doğru kıvrılmış kalın ve uzun gagası buna eşlik eder. Gaga uzunluğu 4 cm kadardır. Gaga üzerinde köpük benzeri bir oluşum vardır. Bacakları uzun ve paçasızdır. Bacak uzunluğu 12 cm kadar olur. Ayaklar koyu kırmızı olup, ayak parmakları uzundur. Gaga kahverengine yakın bir tonda sarı renklidir. Gözler biraz büyük ve koyu tonludur. Göz çevresi halkası belirgin, büyük ve koyu kırmızı ya da portakal tondadır. Kendine özgü kalın ve hırıltılı bir ses tonu dikkati çeker.

İskenderun ırkının üretimi sorunludur. Gagaları kıvrık bir yapıya sahip olduğu için yavruların 15 gün sonra gagaları uzar ve anaçlar tarafından beslenemez hale gelir. Bu nedenle yetiştiriciler kümeste bakıcı bulundururlar. Bazen yavruları elle beslemek de gerekebilir.

Renk Çeşitleri: Siyah, mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere dört ana rengi vardır. Eski kaynaklarda düz beyaz renkte olanlarının fotoğrafları bulunur. Düz rengi nadirdir. Bu ırkın kendine özgü bir renk yapılanması bulunur. Mavi renk olanlarda kanatta şerit vardır. Diğer renkleri şeritsizdir. Bu ırkta gövdenin ana rengi beyazdır. Diğer renk beyaz üzerinde yamalanmış şekilde durur. Ancak renk yamaları düzgün biçimli ve belli yerlerdedir. Kafa beyazdır, bu beyaz bölüm üzerinde gaga altından başlayıp gözaltına kadar devam eden küçük renkli bir bölüm bulunur. Bu bölüme ‘bıyık’ denilir. Kafa üzerindeki beyazlığın boyun rengi üzerinde önlük biçiminde görünmesi gerekir. Boyunun bir kısmı ile sırt ve karına kadar olan bölümler renklidir. Kanat üzeri ve kanat telekleri beyazdır. Karın bölgesi, ayaklar ve kuyruğa kadar olan bölüm de beyaz olur. Kuyruk telekleri ise renklidir.

İskenderun.jpg
İskenderun_-_gaga.jpg
31 İskenderun.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page