top of page

Gümüşkuyruk: Ülkemizde ‘yelpaze kuyruk’ dünyada ise ‘fanfail’ olarak adlandırlan güvercin ırkları arasında sınıflandırılan gümüşkuyruk, kuyruk telek sayısının fazlalığı ve kuyruğunun duruşu ile dikkat çeker. Suriye kökenlidir, ‘karakand’ ya da ‘hindi’ olarak, dünya da ise ‘karakand fanfail’ ve ‘Syrian fanfail’ adıyla bilinir. Yerel olarak kırkkuyruk şeklinde de adlandırılır. Nadir olarak Suriyeli adına atfen ‘karakan’ da denilir. Filo güvercini yetiştiren illerimizde yaygın olarak rastlanır ve filo güvercinleri ile birlikte karışım için uçurulur.

Gümüşkuyruğun kuyruğu tümüyle beyazdır. Vücut rengi ne olursa olsun kuyruk beyaz olur. Vücudun diğer kısımları kuşun kendi rengindedir. Kanatlar kuyruk üzerinde taşınır. Bu önemlidir. Aksi kusur olarak görülür. Değer kaybeder. Kuyruğun duruş şekli de çok önemlidir. Kuyruk yere paralel olmak zorundadır. Yukarı kalkık ya da yeri süpüren bir duruş istenmez. Bazı gümüşkuyrukta kuyruğun şekli ters ‘V’ biçimindedir. Bunlara ‘kırktelli’ ya da ‘kırkkuyruk’ adı verilir. Kuyruk telek sayısı 16-22 arasında değişir. Normal olan budur. Kuyruk üstü yağ bezesi bulunmaz. Düzgün ve yuvarlak bir başı vardır. Vücudu orta büyüklükte ve uzunluktadır. Gaga siyah renklidir, ince ve orta uzunluktadır. Tırnak siyah renklidir. Göz fazla büyük değildir, inci rengi ve portakal tonundadır. Yelpaze kuyruklu ırkların çoğunda görülen boyun titremesi bu kuşta da vardır ancak fazla değildir. Ayaklar paçasızıdır. Kırmızı renkli ve biraz kısadır.

Kara Gümüşkuyruk: Bütün vücudu siyah olup sadece kuyruk beyazdır. Şeritsizdir.

Göv Gümüşkuyruk: Mavi (gök) rengindedir. Kanatta şerit bulunur. Kuyruğu beyazdır. Bu rengin kirlisi de (çakmaklı) vardır.

Kırmızı ve Sarı Gümüşkuyruk: Daha nadir bulunan renklerdir. Bu renkte olanlar ‘Halebi’ olarak adlandırılır. Ancak bu renklere sahip olup yine ‘Halebi’ olarak adlandırılan bir ırk daha vardır. Çoğu zaman karıştırılır. Halebi ırkının da kuyruğu beyazdır ama telek sayısı 12’den fazla olmaz. Ayrıca kuyrıküstü yağ bezesi vardır ve tepelidir.

Alaca Gümüşkuyruk: Renk üzerine serpilmiş beyazlıklar şeklinde bir görünümü vardır. Kuyruk beyaz olmakla birlikte bazen arada renkli telek olabilir. Şeritsizdir. Makbul kabul edilmez.

Gümüşkuyruk.jpg
Gümüşkuyruk - Gök.jpg
Gümüşkuyruk - Sarı.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page