top of page

Çiçi: Ülkemizde ‘Çiçi’, ‘Çice’, ‘Urfalı’ ve ‘Urfalı Güllü’ gibi adlarla tanınan bu güvercin, Urfa ilimize özgüdür. Güneydoğu illerinde yaygın olarak yetiitirilen bir çeşittir. Dünyada Urfa’ya ait anlamına gelen ‘Urfali’, ‘Orfali’, ‘Urfali Mövchen’, Urfali Moeuchen’ şeklinde tanınmaktadır. Eskiden filo ırkları ile birlikte karışıma sokulan bu güvercinin iyi bir uçucu olduğu söylenmektedir. Günümüzde Çiçi, ağırlıklı olarak form güvercini olarak yetiştirilir.

Çiçinin karakteristik özelliği göğüs gülü adı verilen, gaga altından başlayıp karına doğru devam fırfıra sahip olmasıdır. Gül diğer ırklara göre daha gösterişli ve uzun olup boyuna doğru yele gibi dağılım gösterir. Kuyruk telek sayısı 12-14 olabilir. Bu güvercin geniş bir göğüs yapısına sahiptir. Dik duruşlu olması önemlidir. Kafası düzgün yuvarlak ve biraz iricedir. Göz orta büyüklükte olup göz çevresi halkası biraz belirgindir. Göz rengi genellikle açıktır ancak beyaz renklide siyah göz rengi görülür. Gaga biraz kalın ancak kısadır. Gaga ve tırnak rengi beyaz (kemik rengi) olur. Ayakların dirsekten aşağısı biraz kısadır ve ayakta paça bulunmaz. Ayağın çıplak olan kısmı kırmızı renktir.

 

Renk Çeşitleri: Çiçide beyaz, mavi (göv), siyah, kırmızı ve sarı olmak üzere beş renk çeşidi bulunmaktadır. Güvercinin karakteristik özelliği düz renk olarak gelmesidir. Bütün Çiçiler tek renklidir. Son yıllarda rastlanan karışık renkli (alaca) olanları, farklı renklerin eşleştirilmeleriyle elde edilmiş kuşlardır. Bunun yanı sıra Keşpirle yapılan kırmalar da söz konusudur. Bu kuşların tamamı ırk standardının dışındadır. Sarı ve kırmızı renklerde perçem aranılan bir özelliktir. Bu renk kuşlarda ‘ciga’ adı verilen ön tepenin basık olmamasına dikkat edilir. Beyaz, siyah ve mavi (göv) renklerde perçem bulunmaz.

Çiçi 2.jpg
Çiçi 1.jpg
19 Çiçi.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page