top of page

Tavuskuyruk Güvercin (ing. Fanfail)

Tavuskuyruk bir form güvercini ırkıdır. Fenerkuyruk, Sepetkuyruk olarak da bilinir.  Tavuskuyruk güvercinine verilen bir kaç isim daha vardır; Hendavi, Ganrık, Teskel, Tersgel, Hindi.

 

Tavuskuyruk ana vatanı Hindistan olan ortalama uzunluğu 28cm ve ağırlığı yaklaşık 400 gram olan, kuyruğunu yelpaze şeklinde açan ve bu yelpaze şeklindeki kuyruğu ise 30-40 kuyruk teleği içeren, başının arkasında tepesi (takke, taka vs.) olan paçalı bir güvercin türüdür. 1590 yılında tanımlanmış, 1926 yılında Amerika Birleşik Devleti’ne, 1976 yılında ise Almanya Federal Cumhuriyeti’ne bu ırk ulaşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ne ise Antakya ili üzerinden 2008 yılından itibaren uzak Arap ülkelerinden getirilmeye başlandığı tespit edilmiştir. Ancak Türkiye sınırları içerisine daha önceden girebileceği de tahmin edilmektedir.

 

Irk Standardı: Irka ilişkin standart Amerika İndian Fantail Klubü tarafından 1985 yılında revize edilerek yayınlanmıştır. Bu standarda göre duruş, kuyruk, vücut, sağlık, renk ve renk dağılımı olmak üzere 6 ana alanda değerlendirilmektedir. Bu altı alan ise 100 puan ile ölçülmektedir. Puan dağılımı altta yer almaktadır.

 

1.Duruş - 15 puan

2.Kuyruk - 30 puan

3.Vücut

                A.Büyüklük - 5 puan

                B.Baş, Göz ve Boyun - 5 puan

                D.Göğüs ve Sırt - 5 puan

                E. Ayaklar, Paça ve Kanatlar - 5 puan

                F.Tüy Yapısı - 5 puan

4.Sağlık - 5 puan

5.Renk - 10 puan

6.Renk Dağılımı - 10 puan

 

Duruş: Uygun duruş; ahenk, ölçü ve doğal bir şıklık içermelidir. Baş ve boynun duruşu yere göre dik olmalıdır. Kuş ayaklarının üstünde sağlam durmalıdır. Göğüsün çok yukarıda taşınması, başın çok geride tutulması, kuyruğun yere paralel ve yakın olması, boynun titremesi hata olarak değerlendirilmektedir.

 

Kuyruk: Kuyruk, tam, büyük, yuvarlak ve tam çemberin 3/4 -7/8 arasında alanı kaplamalıdır. Kuyruk telekleri başın 4-5 cm üstüne kadar çıkmalıdır. Daha çok çift katlı kuyruk tercih edilmelidir. Koni veya kepçe kuyruk, kuyruk tüylerinin bir dairenin 3/4’den daha az alan kaplaması, kanat tüylerinin kuyruk tarafında kırıklara neden olması, kuyruk tüylerinin aşırı bükülmüş olması hata olarak değerlendirilmektedir.

 

Vücut: Orta boyutlu bir kuş yaklaşık olarak 396-510 gram ağırlığındadır. Baş tam olarak gövdeye dayanmalıdır. Bütün durumlarda gözler aynı renk olmalıdır. Boyun orta uzunlukta ve tamamen tüyle kaplı olmalıdır. Tavuskuyruktaki boyun titremesi hata olarak kabul edilmektedir. Tepe düzgün bir hat boyunca olmalıdır. Göğüs yuvarlak ve dolu, sırt ise orta uzunlukta ve genişlikte olmalıdır. Doğal duruş durumunda baş ve kuyruk arsındaki boşluk yaklaşık 4 cm uzunluğunda olmalıdır. Bacaklar orta uzunlukta olmalı, ayaklar tamamen paça tüyü ile kaplanmalı ve paça uzunluğu yaklaşık 5 cm olmalıdır. Paça bütün ayakları örtmek için yeterli olmalıdır. Kanatlar kuyruğun altında taşınmalı ama yerde sürünmemelidir. Çıplak ayak ve aşırı paça hata olarak değerlendirilmektedir. Tüyler pürüzsüz orta sertlikte olmalı, özellikle ana kuyruk tüyleri geniş olmalıdır.

 

Renk: Renkleri tanımlamak zor olmakla birlikte bütün renkler parlak ve saf olmalıdır. Bütün renklerin koyu ve açık versiyonu değerlendirilmeye alınmaktadır. Beyaz, badem, gri, eflatun, altın, kırmızı, kahve, mavi ve diğer renkler tanımlanmış renkler arasında yer almaktadır.

 

Renk Dağılımı: Kuşların renk dağılımını tam olarak tanımlamak zordur. Eğer diğer puanlar eşitse, iyi renk dağılımına sahip kuş tercih edilmelidir. Sade, işaretli, beyaz, gövde renkli-kuyruk beyaz, kanatlar renkli-gövde beyaz, kuyruk renkli-gövde beyaz, kuyruk çizgisi beyaz-gövde renkli, karışık badem renkli, lekeli ve diğer renk dağılımları tanımlanmıştır.

 

Kuyruğun üstü veya merkezinin ayrılmış olması, kuyruğun eğik ve hasar görmüş olması, gözlerin aynı renkte olmaması ve bölünmüş renkli göze sahip olması, tepesiz olması, tüylerin kesik olması, tüylerin aşırı dökülmüş olması, hasta olması, kuşun sakat olması, aşarı parazit işaretlerinin olması hata olarak değerlendirilmektedir.

 

 

İlter Atağ YILDIRIM

Dr. Öcal Serdar YILDIRIM

tavuskuyruk 1.jpg
tavuskuyruk 2.jpg
61 Tavuskuyruk.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page