top of page

Baştankara (Rahibe, Nun): Filo uçucusudur. Baştankara güvercinleri özellikle Güneydoğu Anadolu bölgemizde yaygın olarak yetiştirilen bir ırktır. Eskiden filo uçucuları içinde uçurulan bir güvercin ırkıydı. Son yıllarda form özellikleri için yetiştirme şekli ağırlık kazandı. Bu tarzla birlikte ülke genelinde yetiştiricileri çoğaldı. ‘Rahibe’ ve ‘Merve’ adları ile bilinen güvercinler dünyada ‘Nun’ adı ile tanınmaktadır. ‘Nun’ (nan olarak okunur) kelimsi İngilizce rahibe anlamına gelmektedir. Yurt dışında bu güvercinleri bu şekilde adlandırılmasının temelinde, bu güvercinlerdeki renk yapılanmasının rahibelerin giysisini andırması yatmaktadır. Dünyada ‘German Nun’, ‘English Nun’, ‘Spanish Nun’ gibi adlarla bilinen bazı çeşitleri bulunmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde yetiştirilen bir ırktır. Ülkemizde bulunan örnekleri ile yurt dışındaki örnekler özellikle kafa biçimleri bakımından farklıdır. Yurt dışı örneklerde kafa, gaga üzerinden bombeli bir alın yapar. Bizdekilerde ise alın bombeli değil yuvarlak biçimlidir.

Orta büyüklükte, tıknaz yapılı, bir güvercin olan Baştankaralarda kafa düzgün yuvarlak ve tepelidir. Tepesi kulaktan kulağa geniş ve heybetli bir görünümdedir. Gaga orta büyüklükten biraz kısa gibi ve normal kalınlıktadır. Kuşun rengine bağlı olarak gaga rengi siyah ya da açık (kemik) renk olabilmektedir. Gözler tam yuvarlaktır. Göz çevresi halkası belirgin değildir. Göz rengi inci göz tabir edilen şekilde açık ve parlaktır. Ayaklar normal uzunlukta, koyu kırmızı renkte ve paçasızdır. Göğüs geniştir. Dik duruşludur. Kuyruk telek sayısı 12 tanedir. Baştankaralarda kuyruk üstü yağ bezesi bulunur. Kanatlardaki renkli telek sayısının yediye yedi olması ya da eşit olacak şekilde daha fazla olması aranılan bir özelliktir.

Baştankaralarda renk yapılanması dikkat çekicidir. Vücut genel olarak beyazdır. Ancak kanat ve kuyruk telekleri renkli olur. Bu renk kuşun kafasında da ilginç bir biçimde dağılım gösterir. Kafayı tamamen içine alacak şekilde, tepeye kadar devam eder. Tepenin üst noktasında kesilir. Aynı renk boyuna doğru da sarkma yapar ve göğüsün ortasında düzgün bir yuvarlak biçiminde son bulur. Kuş adeta renkli bir çocuk önlüğü takmış gibi görünür.

Renk Çeşitleri: Siyah, kahverengi, sarı, kırmızı, mavi, gümüş gibi renklerinin yanı sıra, bu renklerden bazılarının açık ya da koyu tonları da bulunmaktadır. (Y. İşçen, 2006)

Baştankara_-_2.jpg
Baştankara.jpg

Yayın Başlangıç Tarihi 2019 Şubat

Bu site Sertaç Akar tarafından oluşturulmuştur.Taklit edilmesi, backlink olarak verilmesi, tema olarak kopyalanması yasaktır.

bottom of page