Ağ (Şarabi)
Bu güvercinler genel olarak “Ağ” adı ile bilinmekle birlikte, bu adlandırma yöresel olarak farklılıklar gösterebilir. Örneğin Suriye’ye yakın bölgelerde “Şarabi” adlandırması yaygındır. Kendi içindeki renk çeşitleri farklı adlandırılır. Filo uçucusu bir ırkımızdır. Suriye kökenli gerdanlı ırklar içinde sınıflandırılmaktadır. Suriye’de “Rehani” adıyla bilinirler. Bu kuşların kökeninin “Müharrek” denilen kuşlardan geldiği söylenmektedir.
Ağlarda kafa biçimi önemlidir ve kafanın gerdanlı ırk standartlarında olmasına dikkat edilir. Boyundaki renk yapılanması ise dikkat edilen bir diğer noktadır. Boyun renginin çok koyu olmaması, daha açık bir tonda olması tercih edilir. Gözler koyu, ayaklar paçasız olmalıdır.
Mavi ve kırmızı renk geni taşıyan tipleri yaygındır. Temel rengin yanı sıra, renk yayma ve renk açma genini homozigot veya heterozigot olarak taşıyabilirler. Bu genlerin hangisini ne şekilde taşıdıklarına bağlı olarak kuşun fenotipi (görünüşü) değişiklik gösterir. Bu değişiklikler temel rengin alt varyeteleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Renk Çeşitleri
Göğ Buludu (şeritleri siyah)
Ağ Buludu (şeritleri boz renk)
Safi (şeritleri sarı renk)
Elmasi (şeritsiz)
-Göğ Buludu (şeritleri siyah): Bu güvercinlerin temel rengi mavidir. Renk açma geni taşımazlar. Bu nedenle renklerinde açıklık yoktur. Göğüste paslı tonlarda da olabilen sarı renk belirgindir. Kanat telekleri, şeritler ve kuyruk telekleri koyu ve siyaha yakın tondadır.
- Ağ Buludu (şeritleri boz renk): Buludi, Beyaz, Beyaz Buludu ya da Kır şeklinde adlandırıldığı bilinmektedir. Göğ Buludu’nun renk açma geni taşıyan tipidir. Bu güvercinlerin temel rengi mavidir. Ancak renk açma geninin etkisi ile mavi renk, açık bir ton almıştır. Kuşun kanat telekleri, kuyruk telekleri ve kanat üzerindeki şeritleri boz renkte (kül rengi, açık kahverengi) olur. Kuşun boyun bölümü göğsünü de kapsayacak şekilde portakal tonludur. Ülkemizde yaygın yetiştirilen ve değer verilen bir renk tipidir.
-Safi (şeritleri sarı renk): Bu güvercinlerin temel renk geni kırmızıdır. Ancak renk açma geninin etkisi ile kırmızı açılmıştır. Bu kuşlarda renk açma geni Şarabi’de olduğu gibi homozigot değil heterozigottur. Bu nedenle Şarabi gibi kanatlar üzerindeki şeritler kaybolmuş değildir. Şeritler sarı tonlu olarak görülürler. Ülkemizde saf kan olmadığı düşünüldüğünden tercih edilen bir renk tipi değildir. Bu nedenle fazla yaygın olduğu söylenemez.
-Ağ Şarabi: Bu güvercinlerin temel rengi kırmızıdır. Ülkemizde bazı yörelerde “Ağ” bazı yörelerde “Ağ Şarabi” bazı yörelerde ise sadece “Şarabi” adıyla tanınırlar. Suriye’de de “Sharabi” adı ile bilinmektedirler. Arapça’da “Sharabi” kelimesi meyve suyu anlamına gelmekte ve portakal suyunu çağrıştırmaktadır bu güvercinlerde boyun renkleri açık portakal renginde olduğu için Arapça konuşulan ülkelerde “Sharabi” adı verilmiştir. Renk yayma genini homozigot olarak bulundurur ve renk açma geni taşır. Bu nedenle, kanatlar üzerindeki kalemler tamamen silinmiştir ve boyun bölgesi haricinde kuş tamamen beyaz bir görünüm kazanmıştır. Kuşun boyun kısmı açık portakal rengindedir. Baş bölümü boyunla aynı tonda değil, vücudun rengindedir. Kanat ve kuyruk telekleri beyaz renktedir. Bu renk formundaki kuşlar “auto-sexing” olarak bilinirler. Yani cinsiyete bağlı renk yapılanması taşırlar. Bu renk kuşların cinsiyeti erkektir. Dişileri olmaz. Bu özellik, genellikle tavuklarda görülmektedir. Yumurtadan çıkan civcivin rengine bakıp horoz ya da tavuk olacağı belirlenir.
-Elmasi: Mavi renk genine sahip olan bu güvercinler, aynı zamanda renk yayma genini homozigot olarak taşırlar. Bu nedenle renk tamamen açılmış ve şeritler kaybolmuştur. Oldukça nadir görülen bu renk tipinde, kuşun bütün vücudu açık krem tondadır. Göğ Buludu’nun bir alt varyetesi olarak karşımıza çıkarlar. Rengin adının kaynağı Lübnan’dır. Bu renk kuşlar Lübnan’da “Almazi” olarak adlandırılır.
Yavuz İşçen 2006



