Taklacı Güvercinler Performans Yarışması Genel Kurallar
10 Nisan 2014 Perşembe, Sadık Özlü
ANADOLU GÜVERCİN KÜLTÜRÜ DERNEĞİ YARIŞMA TÜZÜĞÜ
1.BÖLÜM Bu yönergenin amacı; her ırkı yetiştiren yetiştiricinin o ırkın en güzelini yetiştirme çabalarına yönelik, Taklacı, damcı ırkın oyun kriterlerini açıklamak, iyi bir taklacıda olması gereken kriterleri ortaya koymak, yetiştiricileri taklacılar hakkında bilinçlendirmek ve yetiştiricilerimizin daha kaliteli güvercinler yetiştirmesini sağlamaktır. Bu ırkın en güzel özelliklerine sahip güvercini seçmek için yapılacak yarışmaların amacı ise yetiştiricilerimiz arasında oluşturulacak tatlı rekabetin yanı sıra sevgiyi, dostluğu ve paylaşımı pekiştirmektir.
KAPSAM :
Madde-2 Bu Yönergeye uygun olarak düzenlenen yarışmalarda ilk hedef mümkün olduğunca çok ilimizin katılımının sağlanması ve bu yapılanmanın önümüzdeki yıllarda tüm ülkemizi hatta gerekli şartlar oluşması halinde yurt dışındaki yetiştiricileri de kapsayacak şekilde olması.
TANIMLAR :
Madde-3 Bu yönergede geçen:
a) Kuş; Taklacı, damcı ırk taklacı sefer güvercini.
b) Kapatma, Atma;Kuşun oyuna girmek üzere kanat ve kuyruğunu toplayarak makul bir açı ile hedefine(dama veya yere) oynamak üzere hızla yaklaşması.
c) Çökme, Alçaltma, Yere kalış mesafesi; Kuşun hedefinden itibaren oyuna başladığı mesafedir.Bu mesafe en fazla 3 metredir.
d) Savurma;Kuşun kapatma sonrasında hedefinden itibaren kendini kuvvetlice yukarı fırlatmasıdır.Bu esnada kuşun kuyrukları tabak gibi açıktır ve kuş kanadına yüklenmeden mesafe kat eder.
e) Oyun,Fişek,Fışkırma :Kuşun dama (yere) gelip 90 derecelik açıyla yukarı doğru takla veya taklalar atarak yaptığı dikey hareket.
f) Taban, Alt takla; Kuşun oyuna geldiği, yere en alçak kaldığı mesafeden, oyununu başlatmak için attığı ilk takla.
g) Baş bağlama; Tepe, Bağlama taklası;Kuşun oyun sonunda en üst noktada vurduğu son takla.
h) Boşalma; Kuşun oyununun (fişeğinin) bitiminde, bağlama taklasından sonra, makul ölçülerde kendini aşağı doğru salarak, kızaklaması, alçalması.
ı) Gezme; Kuşun oyun sonrası kendini dinlendirmek amacıyla belli bir yüksekliğe çıkarak muhitini terk etmesi.
i) Bel kırma, Götleme;Yavru kuşun ilk taklayı dönmezden evvel takla dönmek için, yaptığı hareket.
j) Şakırdak, Şatafat;Kuşun oyunda çok kuvvetli ses çıkarması.
k) Çepik : Kanat sesi olmayan ancak oyunda pratik kuş.
l)Perdah;Kuşun inme hareketi sırasında ayaklarını gererek askıda kalması.
m)Yapışma;Kuşun inme hareketinde perdahsız,taklasız, düzden gelip kut (Taklacı olmayan kuş, yabani) gibi inmesi.
n)Takla (Oranı) tertibi; Kuşun attığı taklaları yaptığı oyun mesafesine orantılı bir şekilde yayması.( ortalama 3-5 metre aralıklarla)
o) Kanat ısıtma; Kuşun 10 dakika altında kuş olmaksızın uçarak, ısınmasını sağlaması.
ö) Sesli : Şakırdaklı kadar güçlü olmasa da oyunda kanat sesi olan kuş.
p) Pırıltı : Uçan kuşun oyuna gelmesi veya inmesi amacıyla yerden kuş gösterilmesi.
r) Harmanlama;Kuşun inerken hedefi üzerinde perdahla birlikte dairesel hareketlerle dolanarak yavaş-yavaş göstere-göstere inmesi.
s)Eke : yaşına girmiş, yumurta ve yavru büyütmüş kuş. (Eke yarışmalarında kanat ve kuyruk tüylerini tümüyle değiştirmiş kuş eke kuş sınıfında kubul edilmektedir.)
2. BÖLÜM
Genel Kurallar
Madde 4- Düzenlenen yarışma yavru yarışması ise, uçurulan kuşta eke ve yavru tartışması yapılmaz ancak eğer iki kuş aynı puanı alırsa eke kuş tercih edilir. Eke yarışmalarına yavru kuş uçurulamaz.
Madde 5- Yarışma tarihleri,son kayıt tarihi, katılım ve uçurum ücretleri her yıl yarışma komitesince belirlenerek ilan edilir.Süresi içerisinde katılım ücretini yatırıp kayıt yaptırmayanlar yarışmaya iştirak edemez.
Madde 6- Aynı evden 4 kuş, yarışma bedellerinin ödenmesi ve kimlerin adına uçurulacağının bildirilmesi koşuluyla yarışmaya katılabilir. Her yetiştirici kuş uçuracağı yerin adresini kayıt sırasında yarışma komitesine bildirmek ve kayıt ettirmekle yükümlüdür.
Madde 7- Uçan kuşun başka bir yerde tekrar uçurma teşebbüsüne girilmesi halinde, hem önce uçuran hem de teşebbüs eden yarışmadan ihraç edilir.
Madde 8- Kuşlar saat 08.00 dan itibaren uçurulabilir,daha erken saatte uçurulamaz.
Madde 9- Hakem heyetinde bulunan; Başkan, hakemler, gözlemci, Bölge Sorumlusu veya hakem heyetince tespit edilen bir seyirci (tercihen sıralamadaki birinci kuşun bulunduğu bölge ya da il sorumlusu) kuşun uçacağı adreste hazır bulunurlar.
Madde 10-.Kuş uçurulan yerde hakemler, kuş sahibi veya vekilinin dışında kimse bulunamaz. Ortak kuş bakanlar dahil, misafirler yan veya yakın yerde hakemlerin onayı ile, kuşun oyununu etkilemeyecek bir yerde yarışmayı izleyebilirler.
Madde 11- Yarışmacı kuşu belirtilen saatte uçurmak zorundadır. Hakem heyetinin geldiği anda havada başka kuş varsa ve 15 dk. İçerisinde inmezse heyet beklemek zorunda değildir ve yarışmacı hakkını kaybedecektir.
Madde 12- Yarışmaya Ankara içinden katılımlarda kuşun uçacağı gün asgari 1 gün, Ankara dışından katılımlarda 2 gün öncesinden Yarışma komitesine bilgi verilecektir.
Madde 13- Hakem heyetinin Ankara içerisindeki yarışma mahalline intikali uçurum ücretlerinden karşılanır. İl dışındaki intikallerde, yarışmacılar ayrıca uçurum ücreti ödemediklerinden, 2 kişilik heyetin yolculuk ücretlerini karşılamakla yükümlüdür.
Madde 14- Yarışmaya uçan kuşun o günkü performansından hoşnut olmayan yetiştirici katılım ve uçurum ücreti kadar daha ücret ödemek koşuluyla aynı kuşu hakemlerinde uygun olduğu bir gün içerisinde 1 hafta içerisinde yeniden uçurabilir. Her durumda ikinci değerlendirmede ki puanlar geçerli olur.
Madde 15- Yarışma günü ve saati hava koşullarından dolayı kuşun uçurulup uçurulmayacağına yarışmacının görüşünü alarak hakem heyeti karar verir. Kuşun uçurulmasına karar verilmişse kuş uçurulur. Mevcut koşullar yada sonradan çıkabilecek hava muhalefeti nedeniyle kuşun oyununun etkilendiğini gören heyet, erteleme talebini yarışmacıya iletir. Böyle bir talep doğrultusunda kuşun uçuşunu ertelettirmek yada ertelettirmemek yarışmacının tasarrufundadır.
Madde 16- Uçurulan kuşun altına en az 10 tane kuş bulundurulacaktır.
Madde 17- Yarışmacı kümes kapısını açık yada kapalı tutmakta serbesttir. Hakemler kuşun kümesin içine girebilecek şekilde hareketler yaptığını hissettiklerinde, gerek görmeleri halinde mevcut kümes ve varsa diğer kümeslerin de kapısını açtırabilir. Zira Kümesin içine dalan kuş hakkını kaybedecektir.
Madde 18- Kalkışından itibaren kuşa 10 dakika kanat ısındırma süresi verilir.Bu sürede yere kuş çıkarılmaz,kümesin kapısı açılmaz.Bu süre dolmadan inerse,kanatlarını ısıtmadığı dikkate alınarak hemen tekrar uçurulur.Aynı şekilde inerse kuş hakkını kaybeder. Kanat ısındırma süresi içerisindeki oyunlar geçerli sayılmaz. Ancak yetiştirici bu süreyi daha kısa tutabilir veya hiç kullanmayarak kuşlar açıkken kuşunu uçurabilir. Böyle bir uygulama ile uçan kuş kalkış puanı ile ödüllendirilir. Ancak bu durumda kanat ısındırmadan inmesi halinde hakkını kaybeder.
Madde 19- Yarışmaya uçan kuş havada iken kaçaktan bir kuş gelir ve uçan kuşa takılırsa, Gelen kuş o kümese ait bir kuş değil ve uçan kuştan uzun süre ayrılmayarak düzenini bozuyorsa;
Hakem heyeti kuşun inişini bekleyecek, kaçaktan gelen kuşun o kümesin kuşu olmadığına kanaat getirdikten sonra, yetiştiricinin talebi, hakemlerin uygun görmesi durumunda yarışma iptal edilerek bir hafta içerisinde kuşun yeniden uçurulması için bir hak daha verilecektir.
Madde 20- Kuşun inmesi ve oynaması için pırıltı verilemez.
Madde 21- Yarışma sırasında kuş göz önünde uçarken, şahin saldırısına uğrar yaralanır yada şahin saldırısı nedeniyle herhangi bir yere çarpar, iner ise ve kuş yeniden uçabilecek durumda ise 1 hafta içinde uçurulmak şartıyla bir hak daha verilir. Yine böyle bir durumda kuşu şahin alır, kaçarken tele veya ağaca çarparak düşer ve uçamayacak şekilde yaralanır yada ölürse o kuş hiç uçmamış gibi değerlendirilip yarışmacı hakkını kullanmamış sayılacaktır.
Madde 22- Kuşun inmek için attığı takla ya da taklalar iniş taklasıdır. İniş şekilleri ve puanları açıklamalı olarak Yarışma kuralları bölümünde açıklanmaktadır.
Madde 23- Kuş inişi sırasında PERDAHTA iken, ters takla vurur veya yerini tutturamayıp yana veya karşıya inerse iniş puanı alamaz. Bu mesafe kümes merkez alındığında en fazla 30 metrekare yarıçapında bir dairedir.
Madde 24-Aşağıda belirtilen oyunlar geçerli sayılmaz:
a) Çökme (Alçalma,yere kalış) mesafesi 3 mt.den yüksek oyunlar, b) Taklasız,boş oyunlar, c) 10 metrenin altındaki oyunlar, d) Henüz sökmemiş kuşlarda taklaya boğularak yapılan oyunlar, e) İnmek amacıyla gelip inemeyip yapılan ve göz doldurmayan oyunlar, f) Yanında başka bir kuş ile uçarken, beraber uçtuğu sürece yapılan oyunlar, h) Kanat ısındırma süresi içerisindeki oyunlar, ı) Kuşun oyuna gelmesi için verilen pırıltıya yapılan oyunlar.
Madde 25- Aşağıda belirtilen durumlarda kuş diskalifiye olur:
a) 45 dakikadan az uçarsa,
b) İlk 1 saat içerisinde geçerli oyun yapmazsa ve oyun aralıklarını 40 dk. dan fazla açarsa.
c) 30 dakikadan fazla gözden kaybolursa,
d) Yanına kümesinden kuş kalkar veya hariçten (kaçaktan) o kümese ait bir kuş gelirse ve beraber 25 dk.dan fazla uçarsa,
e) Yapışırsa, Yoz kuşlar gibi gelip düzden inerse,
f) Kümese girerse,
g) Yerine inmek için uğraşı vermeden kümesi merkez alındığında 25 metre yarı çapında bir dairenin dışında olmak üzere herhangi bir yere inerse,
h) Boş arazide, yerdeki kümesten uçurulan kuşun, kümesi merkez alındığında 25 metre yarıçapındaki bir dairenin dışına inmesi halinde.
3. BÖLÜM Yarışma Kuralları
A-SEFER PUANLARI (Bu özellikler kuşun her seferi için puanlanacaktır.)
Madde 26-SEFER ZAMANLAMASI (TERTİBİ) :
Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 20 dakika içerisinde yapana 20 puan Uçuşa başladığı saatten itibaren ilk seferini ilk 30 dakika içerisinde yapana
10 puan Sefer aralıklarını; ..
0 < 2 dakika .............................. 0 puan
2 >5 (2 dahil) dakika…................. 5 puan
5>10 (5-10 dahil)dakika................ 10 puan
10>15 (15 dahil)dakika................. 5 puan
15>...dakika .............................. 0 puan.
Madde 27- ATIŞ, OYUNA GELİŞ ŞEKLİ :
A-Düzden gelip oynayan ......................................... .. 0
B-Atış yapmadan, Akarak gelip oynayan .................... 5
C-Yakın mesafeden kapatan (100 metre altı)............... 10
D-Uzak mesafeden kapatan (100-200 metre)............. 15
E-Çok uzak mesafeden kapatan (200 metre üzeri)..... . 20
Madde 28- FİŞEK MESAFESİ :
A- 10 metrenin altındaki oyunlar..................................Geçersiz
B- 10 metrenin üzerindeki oyunlar................. Her 5 Metre 10+5
Madde 29- FİŞEK TERTİBİ :
A- Yavaş veya sırtının üzerine yapılan oyunlar. ………………………….………..…. 0
B- Kafa aşağıda yada yukarıda olarak ağır, yavaş oyunlar……………….……… 5
C- Ayaklı, yada ayaksız normal süratte yapılan oyunlar …………………………. 10
D- Ayaklar toplu, kafa yukarıda olarak yapılan düzgün, seri oyunlar………. 15
E- Ayaklar toplu , kafa yukarıda olarak yapılan süratli oyunlar………….……. 20
F- Taklalarıyla birlikte fişeğini mükemmele yakın birleştirebilmiş seri,
süratli ve uzun oyunlar…………………………………………… ……………..……… 25
Not : Makul seviyelerde yapılan eğimli (75 derece) oyunlarda bir alt kademe puanlar uygulanır.
Madde 30- TAKLA :
A- Taban....................................................................... 10
B- Ara .......................................................................... 1
C- Tepe ........................................................................ 5
Madde 31- TAKLA TERTİBİ :
A- Tek takla yada taklalarını yığarak atan ………………………………..…..….. 0
B- Taklası Dağınık,Düzensiz……………................................................ 5
C- Taklalarında kısmi orantı kurabilen ……………...………………………… 10
D- Takla arası açık,düzenli (7 taklaya kadar, 20 metre üzeri)............. 15
E- Takla arası açık,düzenli (7takla ve üzeri 20 metre üzeri )............... 20
F- takla arası açık ve düzenli (7 takla ve üzeri, 40merte üzeri).………….. 25
B-ARTİSTİK PUANLAR (Bu özellikler kuşun uçuş süresince 1 kez puanlanacaktır.)
Madde 32- KALKIŞ A- Kanat ısıtma süresini kullanan, kuşlar kapalıyken uçan……0 B- Kanat ısıtma süresini kullanmayan,kuşun içinden kalkarak uçan……..60 (Kanat ısıtma süresini kullanmadan, kuşun içinden kalkan kuş bu süre içerisinde inerse diskalifiye olacaktır.)
Madde 33- UÇMA (TERTİBİ) DÜZENİ :
A-Kümesi etrafından uzaklaşmadan uçan ....................... 0
B-Orta menzilde ve bazen gezen………………………………….. 15
C-Fazla açılmamakla beraber düzgün uçan..................... 30
D- Görülebilir şekilde çok açık gezinen……………………….... 45
E-Oyundan sonra yerini terk edip gözden kaybolan .......... 60
Madde 34- OYUNA GELİŞ DÜZENİ :
A- Değişik yönlerden gelip düzensiz oynayan ..................... 0
B- Oyunlarının yarısını aynı yönden gelip oynayan ……………. 30
C- Genelde aynı yönden gelip aynı hedefe oynayan.............60 (Asgari 8 oyun ve 3/4 ü aynı yönden olmalı)
Madde 35- ÇÖKME(ALÇALMA), YERE KALIŞ MESAFESİ :
A- 3 metreye alçalan. ....................... …………………………………..……..0
B- 2 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla).... 30
C- 1 metreye alçalan (Oyunlarının 3/4 bu mesafeden olmak şartıyla).... 60
Madde 36- KANAT SESİ : A- Sessiz,Çepik ................................... 0
B- Sesli ................................................................................ 30
C- Çok sesli,Şakırdaklı,Tok........................................................ 60
Genel hatlarıyla bu puanlar bu şekilde uygulanmakla beraber, hakemler gerekli görmesi durumunda kuşun ses tonuna göre 10-20,40 ve 50 puanlarını da kullanabilirler.
Madde 37-İNME HAREKETİ :
A- Kümese dalarsa .................................................. Diskalifiye
B- Yapışırsa ............................................................ Diskalifiye
C- Başka bir yere atarsa ......................................... Diskalifiye
D- İnme hareketi sırasında ters takla vurur veya tutturamayıp yana,karşıya atarsa............ 0
E- Perdahlayarak taklasız inerse .............................................................................. 20
F- Perdahlayarak 1 takla ile inerse .......................................................................... 30
G- Perdahlayarak 2-3 takla ile inerse ....................................................................... 40
H- Perdahlayarak 4 takla ve üzeri inerse .................................................................. 50
I - Perdahlayarak,harmanlayarak,çok taklalı inerse ..................................................... 60
C-CEZA PUANLARI
Madde 38-HATA PUANLARI :
A-Havada bolca çapar vurup bel kıran( 3 den fazla ise)...... 60
B-Hedefi haricinde başka dama veya havada oynayan ( 3 den fazla ise).......... 30
C-Oyuna başlayıp 3-4 metrede bırakan (Her oyun için)................................ 5
D-Taklasız boş oyun (Her oyun için) ....................................................... 5
(CEZA PUANLARI YAVRU YARIŞMALARINDA UYGULANMAYACAKTIR)
4. BÖLÜM
Çeşitli ve son hükümler.
Madde 39- Her yıl bu tip organizasyonları gerçekleştirecek komite, iller ve büyük şehirlerdeki semtler arasından seçilecek birer temsilci tarafından oluşacak Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenecektir.
Madde 40- Ülke çapında organize edilecek bu yarışmalarda, katılım esasına göre her 30 yarışmacıyı, bulunduğu bölge yada ilden seçilecek 1 hakem temsil edecektir. İl yada bölge temsilcileri aynı zamanda hakemlik görevi de yürütebilirler.
Madde 41 – Ülke genelinde yapılacak yarışmalar süresince oluşabilecek rahatsızlıklar ve şikayetler, yarışma organizasyon komitesine dilekçe ile bildirilecek, bu komite gerekli kararı alacak, ceza ve yaptırımlar uygulayabilecektir.
Madde 42- Yarışmanın serbest döneminin başlamasından en geç 10 gün içerisinde, organizasyon komitesi, katılım sayısını, yarışmanın ödüllerini, ödül töreni tarihini belirtmek ve yarışmacı listelerini ilgili derneklerde ilan etmekle yükümlüdür.
Madde 43- Yarışma sonunda dereceye giren kuşların yetiştiricilerine toplam katılım ücretinin: % 40 Birinciye % 20 İkinciye % 10 Üçüncüye Ödül olarak verilir.% 30 ise masraflar için kullanılır.
Madde 44- Düzenlenecek yavru ve eke yarışmalarının başlangıç ve bitiş tarihleri Organizasyon Komitesi tarafından bir bildiri ile her yılın Şubat ayı içerisinde ilan edilecektir.
Not:
1- Yarışmaya uçan eke kuşların topladıkları (A+B: Sefer puanları ve artistikpuanların toplamı) puan %10 arttırılarak değerlendirilecektir. Böylece eke kuşlar mükafatlandırılacaktır.
2- Kuşun yarışma boyunca topladığı puanlar 10 a bölünerek değerlendirilecektir.