ŞEBAP
Ülkemizde bulunan birçok güvercin ırkından biri olan Şebap güvercinleri, ana vatanı Şanlıurfa olup Türkiye’nin dört bir yanında beslenmektedir. Taklacı familyasına ait olan bu ırk düzenli olarak uçurulursa takla atar. Ancak uçurulmasından ziyade masa gibi platformlarda form ve güzellik performansı için yetiştirilmektedir.
Karakter olarak sakin insanlardan ürkmeyen ve masada gezmeye alıştırılmış kuşlardır. Kapalı kümeslerde beslenmesi ve tüy yoğunluğunun fazla olmasından dolayı oldukça narin bir yapıları vardır. Ülkemizde 2010 yıllarından sonra Türkiye Şebap güvercin Birliğinin kurulması ile kriterleri belirlenmiş ve ulusal çapta yarışmalar yapılmaya başlanmıştır. Şebap güvercin kendi içerisinde renklerine göre Kürenk, Miski, Mavi, Çakmaklı ve Arap olmak üzere 5 ana kategoriye ayrılmaktadır. Gelişen sosyal medya aracılığı ile Türkiye dışında Avrupa ve Suudi Arabistan’da da tanınmış ve beslenmeye başlanmıştır.
KÜRENK
Kürenk türü ise, Şebap güvercin ailesinin oldukça yoğun ilgi gören zarif bir üyesidir. Diğer Şebap güvercin ırklarındaki temel fiziksel özellikleri Kürenk kuşu içinde geçerlidir. Her ne kadar yarışmalarda hakemlerimizin işlerini kolaylaştırmak için kafası, gözü, fiziği gibi ayrı kategorilerde puan verilse dahi Şebap kuşu bir bütün olarak değerlendirilmesi gereklidir. Kürenk kuşunun doğru değerlendirilebilmesi için en az 2 yaşını görmesi yavru bakması gerekmektedir. Yavru kuşlar renk olarak ya da fiziki özellikler olarak yanıltıcı olabilirler.
Genel Görünüm: Kendinden emin dik duruşlu etkileyici bir yapısı vardır. Duruş olarak dağınık olmamalı masaya bırakıldığında bir manken gibi gezerek bütün ilgiyi üzerine çekmelidir. Vücut kafa ve ayak simetrileri bir biri ile uyumlu olmalı ve göze hoş gelmelidir. Önden bakıldığında cephesi geniş olmalı boyun omuzlardan baş kısmına doğru ani daralmadan bütün olarak görülmelidir. Kanatlarını kuyruk üzerinde düzgün bir şekilde tutmalıdır. Kuyruklarına hâkim olmalı yerde sürünmemelidir.
Genel Fiziki Yapı: Normal güvercine göre daha uzun ve iri bir yapıya sahiptir. Tek elinizle kavramakta zorlanacağınız kadar omuzlardan geniş olmalıdır. Arkadan bakıldığında beli geniş en az elinizin başparmağı hariç 4 parmağınızı birleştirdiğiniz ende olmalıdır. Yandan bakıldığında ise kafası ile ayakları aynı simetride görünmelidir.
Kumaş (Renk tonajı): Kuşun rengi Gaga üstünden başlayarak kuyruğundaki toka rengi ve kuyruk beyazları hariç krem olmalıdır. Alın Kelle kulak tüyleri, ense, sırt, bel üstü ve kuşun tüy altı hiç bir renk geçişi olmamalı tek parça bütün halinde krem olmalıdır. Üzerindeki krem rengi cilalı parlak olmalı aşırı sarı, buz beyazı, gri ve mat olmamalıdır. Kuşun tonajına gün ışığında bakarak değerlendirilmelidir.
Kafa Boyun Şekli: Alından boğaz başlangıcına kadar olan kısımdır. Kafa kuşun bedenine ve boğazına yakışacak kadar iri olmalıdır. Alın kısmı önden bakıldığında minimum kuşun iki gözünün aynı anda görülmeyecek kadar geniş olmalıdır. Üstten bakıldığında enseye doğru dikdörtgen bir biçimde görünmelidir. Yandan bakıldığında ise alın kısmı öne doğru çıkıp kafanın üstü düz bir şerit şeklinde enseye doğru uzamalıdır. Çene altı gaga ucundan itibaren boş olmamalı. Gözlerinin üzerindeki tüylerin dışarı doğru kaş yapması kuşun sert bir bakışa sahip olması daha estetik bir görünüm vermektedir. Yanak tüyleri ve kulak tüyleri kat kat kabarık olmalı. Boyun kısmı kafadan omuzlara doğru ani şekilde daralmamalı kalın olmalıdır.
Ayak Yapısı: Şebap güvercinlerin görselliğini bütünlüğünü sağlaması için ayak yapısı oldukça önemlidir. Yine diğer birçok özellikte olduğu gibi ayak ve paça görümü kuşun fiziki yapısını ve genel görünümünü desteklemelidir. Paçalar Çok aşırı uzun ya da kısa olmamalıdır. Fiziğine göre kuşun kuyruğunu yere sürtmeyecek yükseklikte olmalıdır. Ayak şeklini 3 başlık olarak değerlendirmek doğru olacaktır.
-
a) Parmaklar ile bilek Arası (Pençe) : Kuşun pençeleri diğer güvercinlere göre daha geniş olmalıdır. Paçaları tırnak üstünü öne doğru taşacak şekilde geçmemelidir. Paçalar ayak parmaklarının üstünü kaybetmeden başlamalı kat kat yukarı çıkmalı ve yumuşak olmalıdır.
-
b) Bilek ile dirsek arası: Bilek kalınlığı fiziğine yakışacak şekilde kalın olmalı kuşun paçaları tüyleri dirsekten başlayarak yarım hilal şeklinde açılmalıdır. Tüylerin uçları yukarı doğru kıvrımlı ve yumuşak olmalıdır. Önden bakıldığında sağa ve sola ayrılan yoğun tüyler ortada düz bir çizgi oluşturmalıdır.
-
c) Dirsek ile Gövde arası (Baldır) : Baldır kısmı önden bakıldığında ince bol tüylü olmalı boş görünmemelidir. Şalvar diye de tabir edilen bu kısmın dolu olması ayaklar ile vücudun bütünleşmesini sağlayacaktır.
Göz: Birçok güvercin ırkında olduğu gibi şebap güvercinler için göz yapısı oldukça önemlidir. Kuşun geçmişi hakkında size bilgi vermektedir. Şebap kuşların gözleri diğer taklacı ırklara göre daha iridir. Gözün etrafındaki tüylerin dolgun bir hal alım gözün çukurda görünmesi kaş yapması daha estetik bir görüntü vermektedir. İyi bir kürengin göz rengi beyaza yakın açık renkte olmalıdır. Gözün etrafını çevreleyen et açık renkte olmalıdır. Göz bebeği küçük olmalıdır.
Kolon (şerit, sırma): Kürenk kuşunun diğer şebap güvercinlerinden ayırt edici özelliklerinden birisi kolonlarıdır. İki yay şerit şeklinde kanat üstünde bulunmaktadır. Kolonları (Kalemleri) koyuya kaçmayan kahve tonunda olmalıdır. Hafif yay şeklinde silik ve kesinti olmamalı net ve belirgin durmalıdır. Dişi kuşların kolonu erkeklere göre daha ince olmalıdır.
Kafa Rengi: Kürenk kuşunun kafa rengi gövde ten rengi ile aynı olmalı çizgi tarak ense leke olmamalıdır. Parlak bir tonajda cilalı krem olmalıdır.
Göğüs Rengi ve Kesmesi: Şebap kuşları fiziksel ve görsel özellikleri ile diğer güvercin ırklarından ayrılır. Bir kuşun şebap olarak adlandırılabilmesi için yukarıda fotoğraflar ile tarif ettiğimiz fiziksel özelliklere sahip olması gerekir. Şebap kuşları ise kendi içlerinde renk özellikleri ile ayrılır. Miski ve Kürenk cinslerin de bulunan göğüs kınaları ile bu kuşların güzelliğinin ve albenisi arttıran önemli bir parçasıdır. Kürenk kuşlarının göğüs rengi tatlı portakal renginde olmalıdır. Aşırı kırmızı koyu ve mat olmamalıdır. Erkeklerinde göğüs sarılığı dişilere nazaran daha belirgin ve 3 parmak kadar, işilerde ise 2 parmak kadar olmalıdır. Göğüs kınası üst kısımdan net bir şekilde bitmeli kesmesi belirgin olmalıdır. Yele diye adlandırdığımız boyun yanlarına ve arkasına taşmamalıdır.
Kuyruk ve Toka :Şebap güvercinlerde kürenk yada diğer ırkların kuyruk yapısı benzer özelliktedir. İstisnai durumlar haricinde şebap kuşların kuyrukları 12-14 kuyruk arasında olmaktadır. Düz kuyruk yada ayna kuyruk olarak tabir kullanılmaktadır. Kuyruk feyklerinden bir yada bir kaçının beyaz olması durumun da Ayna kuyruk hiç beyazlık olmaması durumunda ise düz kuyruk olarak adlandırılır. Örneğin 12 kuyruk teleği olan bir kuşun kuyruklarının tam ortasındaki 6 adet beyaz olması kenarlardaki feyklerinin 3 sağda 3 solda olması durumunda yarışmalarda kuyruktan tam puan almasını ve estetik olarak daha güzel durmasını sağlamaktadır. Kuşun kuyruğu fiziği ile orantılı olmalı ve taşıyabileceği kadar uzun olmalıdır. Kuyruk feyklerinin geniş olması daha makbuldür.
Bir çok iyi damızlıkcı ve ustalar kuşların kuyruk orantısına yada aynalı düz olmasını 1. derecede önemsememektedir. Kuşun fiziki ve renk özelliklerini ön planda tutmaktadır. Kuyruk orantısı artı bir aksesuar olarak değerlendirilmektedir.
Kürenk kuşu için toka önemli ve kuşun geçmişi hakkında bilgi veren bir özelliktir. Kuyruk teleklerinin bitiminden kolon rengi ile aynı renkte olmalı ve baş parmağını geçmeyecek kalınlıkta olmalıdır. Kuyruk tokasının rengi ile kuyruk rengi keskin bir biçimde bir birinden ayrılmalı tokalar belirgin olmalıdır.
Kuyruğun ucunda tokadan sonra 1 cm eninde kuyruk teleği asıl rengi görünmelidir. Kuyrukları açtığınızda ucundaki tokaların genel görünümü bir Hilal şeklinde olmalıdır.
Bel Temizliği Kuyruk Altı: Bir çok farklı başlıkta da belirttiğimiz üzere kürenk teni tek parça olması üzerinde lekeler bulunmaması çok önemlidir. Kuşun belinin üstünde farklı bir renk geçişi olmamalıdır. Belinin üzeri kürengin gövde renginde krem olmalıdır. Kuyruk altı tüyleri (Kapak) beyaz olmalıdır. Kuyruk altında leke olmamalıdır.
Türkiye Kürenk Kulübü

