top of page

Malatya Paçalısı

Performans ırkıdır. Malatya çevresinde yaygındır. Malatya paçalılarında aranan en temel özellik adından da anlaşılacağı üzere paçalarının uzunluğudur. Malatya’nın kendine has kuşlarının paçaları 15-20 cm arası uzunluktadır. Kuşların paçalarının uzunluğu özellikle yavru alma zamanları kuşlara engel teşvik ettiğinden belli zamanlarda kesilir fakat asla gereğinden fazla kesilmez. Küçük gövdelidir. Arka tepesi bulunur. Tepe dar ve küçüktür, kulaktan kulağa yayılma göstermez.

 

Renkleri: Onlarca mahalli ismi vardır: kırmızı kalkanlı, sırtı kula, gökağbaş, kulaağbaş, arap, arbeş, karakuyruk, kırmızı kalkan, yanıgök, pembe, karakuyruk vb.

 

Malatya kuşlarının süs güvercinleri ile karıştırılmasındaki ana sebeplerden birisi hemen hemen bütün renklerde ve desenlerde kuşların bulunmasıdır. Kırmızı, siyah, gök, küren, pembe, kula, boz, sıçan (sadece Malatya kuşuna özgü bir renk) vb. Kuşların bazen bütünüyle değil, bazı yerlerinde renkler bulunmaktadır, örneğin sırtında siyahlık olanlara sırtı kara, kırmızılık olanlara sırtı kırmızı denir. Tamamen aynı renge sahip kuşlara da zil renk denilmektedir. Örneğin zil gök yani tamamen gök.

 

Takla atma ve havada kalma süreleri (performansı): Malatya güvercinleri bir sıçramada (taklaya başlama anı, fışkırma ya da fişekleme) bir- yedi arası takla sıklığı bulunmaktadır. Taklalar hemen her mevkide olmaktadır yani dam üstünde, orta mevkide ve en üst mevkide takla atma özelliği vardır.  Bazıları 6-7 saat havada kalabilir ve ilk uçurulduğunda nasıl takla performansı gösteriyorsa inerken de taklalara devam eder.

 

Kuşların yiğitliği (kümesine-evine bağlılığı): Aslında Malatyalı paçalı yetiştiricilerinin aradığı en temel özelliktir çünkü yetiştiriciler kuşlarını havaya bıraktığında kendi uçma yerlerini bırakmayan ya da başka yetiştiricilerin mevkilerinde bulunan kuşlara karışmayan, onlarla havada gezmeyen yani tamamen evini baz alarak havada kalan ve performansını gösteren kuşlara sahip olmak ister. Yiğitlikte ikinci esas olan ise kuşların uzak mesafelerde atımıdır. Postalar kadar olmasa da yaklaşık 80-90 km mesafelerden gelen paçalı güvercinler de bulunmaktadır.

malatya_oynarı.jpeg
malatya.jpg
Malatya Paçalısı.png
bottom of page